Zadelpijn; de één denkt dat onmogelijk is om een lange tocht zonder enige ongemakken aan het zitvlak te voltooien, terwijl de ander – o.a. de schrijfster van dit bericht één dag na de Fietselfstedentocht – nergens last van heeft. Voor degenen die de volgende lange tocht wél pijnvrij door willen komen, geven we vandaag vijf tips!

1. Het zadel

Het is misschien een beetje een inkoppertje, maar zadelpijn begint bij je zadel. Wie nu hoopt dat wij het ideale zadel voor je hebben, moeten we teleurstellen. Welk zadel bij jouw ‘onderkant’ past, is namelijk heel persoonlijk. Het hangt o.a. af van de breedte van je zitbotjes en je houding op de fiets. De betere fietsenwinkels hebben een systeem om je op te meten, maar je kunt het ook zelf meten! (Op Mantel.com staat een eenvoudige uitleg). Voor de dames met brede botten: er zijn steeds meer merken die ook een breder zadel verkopen (o.a SQlab & Specialized). Neem dus geen genoegen met ‘Je kunt ook wel een minder breed zadel nemen, want je zit toch wat dieper (en we hebben geen breder zadel in onze winkel)’.

2. Het broekje – deel 1

Niet alleen je zadel kan voor vervelende wrijving – en de gevolgen daarvan – zorgen; ook je wielerbroekje kan je flink wat ellende bezorgen. Vooral de zeem is erg belangrijk. Een veel gemaakte fout is het kopen van een te groot broekje, waardoor de – eveneens te grote – zeem niet goed aansluit. De zeem kan zich dan gaan ophopen in je liezen en/of dubbelvouwen aan de voorkant. Let er daarnaast goed op dat de naden plat zijn afgewerkt, d.w.z. dat ze niet te dik/ruw zijn. Dit kan op den duur gaan schuren. Uiteindelijk geldt ook hier dat je uiteindelijk zelf moet ondervinden welk broekje je fijn vindt. Wel zijn er een aantal merken waar veel fietsende vrouwen erg tevreden over zijn, zoals Assos en Castelli.

3. Het broekje – deel 2

Fiets je een lange rit bij hoge temperaturen? Denk er dan eens aan om halverwege de rit van broekje te wisselen! Door al het gezweet kan je zeem wat ‘zompig’ worden, waardoor er sneller irritatie ontstaat.

4. Crème

We hebben even getwijfeld of we dit punt op zouden nemen in deze lijst met tips. De schrijfster van dit bericht kreeg namelijk van een verpleegster de tip om juist geen crème te gebruiken en heeft sindsdien geen last meer van zadelpijn. Het gebruiken van crème zou de huid zachter, en dus gevoeliger, maken en zou ook de wrijving kunnen verergeren. Daarentegen zijn er ook veel dames die zweren bij het gebruik van crème. Een crème die vaak gebruikt wordt heet ‘chamois’. Deze is er ook speciaal voor vrouwen, zoals deze van Duursport. Ook de crème van Assos is erg populair.

5. Ehm…

Tot slot willen we het nog even kort hebben over ‘de behandeling van je onderkant’ zelf. Ook het verwijderen van het haar kan namelijk je zadelpijn beïnvloeden. Scheren, waxen, permanent ontharen of juist helemaal niets; that ís the question. Je kunt je misschien wel voorstellen dat regelmatig scheren behoorlijk kan irriteren, zeker als er sprake is van stoppelvorming. Waxen kan een alternatief zijn, maar dit kan prijzig zijn en niet elke huid reageert er even goed op. Let erop dat het waxen op de juiste manier door een professional gebeurt, om pijnlijke taferelen te voorkomen.