Hangt jouw fiets deze winter in de schuur of trek je er ondanks de kou en regen samen op uit? Pedala’s Kim fietst deze winter 100 dagen en deelt haar bevindingen op Pedalamagazine.nl. Vandaag vertelt ze welke voordelen ze in de eerste 50 dagen van haar uitdaging heeft ondervonden.

1. Vrolijk de winter door

Ga jij ’s ochtends met een chagrijnig gezicht naar buiten, omdat het donker en koud is? Je bent niet de enige! Van dat gebrek aan frisse lucht en zonlicht worden veel mensen minder happy. Ook Kim werd elke winter weer wat neerslachtig. Deze winter merkt ze duidelijk een verschil: “Ik ben nu elke dag wel een uurtje buiten en dan beweeg ik ook nog. Nu word ik zelfs blij van fietsen in het donker. Soms moet ik wel lachen om mezelf, bijvoorbeeld als ik met -8 op pad ga en de kou in mijn wangen prikt. Dan denk ik ‘Je bent niet goed wijs’, haha. Maar serieus, ik merk dat ik een stuk energieker en vrolijker ben dan andere jaren. Al kan dat natuurlijk ook gewoon komen dat ik elke dag even de tijd neem om met mijn passie bezig te zijn.”

2. Geen kerstkilootjes

Durf jij na de feestdagen even niet meer op de weegschaal te staan? Voordat Kim met deze uitdaging begon, scheurde ze uit maar liefst twee broeken… Een verhuizing en een nieuwe baan zorgden ervoor dat ze haar fiets (te) vaak liet staan. Kim: “Ik ben gewoon gek op lekker en veel eten. Zeker als ik druk ben, snoep ik een stuk meer. En als je dan je fiets amper aanraakt… Rond de kerst was het op werkgebied ook weer flink aanpoten. Ik heb dan ondanks dat ik eigenlijk in oktober al wist dat ik veel te zwaar was geworden, toch weer flink wat oliebollen en kerstkransjes naar binnen gewerkt. Toch paste ik toen ik vorige week ging shoppen voor een nieuwe broek weer in mijn oude maat! Super toch, wat een beetje fietsen met je doet.”

3. Fris tussen je snotterende collega’s

Met die koude dagen draai je het knopje van de verwarming graag nog een beetje hoger. Heerlijk warm, maar het geeft ziekteverwekkers meer kans om te overleven. Met alle ramen en deuren potdicht, is de kans groot dat jij wordt aangestoken door jouw snotterende collega’s. Kim: “Ook in mijn omgeving snottert iedereen er flink op los. Bijna iedereen is al een keer ziek geweest, behalve ik. Hoe het precies zit, weet ik niet, maar één ding is zeker: sporten in de buitenlucht maakt je sterk. Sterker dan de rest ;-).”

4. Geld over om toffe fietsspullen te kopen

Heb je nog meer motivatie nodig om te gaan fietsen? Kijk dan eens naar welke afspraken je kunt fietsen in plaats van met de auto te gaan. Of beter nog: ga op de fiets naar je werk. Kim: “Natuurlijk heb ik gelijk uitgerekend hoeveel ik bespaar door niet met de auto te gaan. Ik bespaar toch al gauw 100 euro per maand. Die geef ik heel bewust uit aan fijne spullen voor mijn fietsreis door Portugal. Daardoor krijg ik dubbel zoveel zin om te fietsen, nu én straks!”

5. Koud? Welnee!

Last but not least staat Kim bij haar vrienden bekend als één van de grootste koukleumen ever. Is er ergens een verwarming in de buurt, dan kruipt ze er nog net niet in. Kim: “Ik ben zelfs in staat om een warme kruik mee te nemen in de auto, omdat de auto de eerste tien minuten nog zou koud is. Het liefst verblijf ik de hele winter in een warm oord. Toch is er deze winter iets veranderd. Dat besefte ik me toen ik op een koude zondagochtend beneden kwam en het maar 14,5 graag was in huis. Met een kop koffie plofte ik met mijn vriend nog even op de bank. Hij trok een dikke deken over zich heen en wilde deze met mij delen. Ik zei dat ik geen deken wilde, omdat ik het niet koud had. Mijn vriend keek me aan of ik water zag branden: jij, niet koud? Sinds ik een paar keer bij temperaturen ver onder het vriespunt heb gefietst, is er blijkbaar dus iets veranderd en heb ik het stuk minder snel koud!”

Wij zijn benieuwd wat jou motiveert om deze winter vaker te gaan fietsen. Laat je het weten in een reactie op social media? Aanstaande vrijdag gaan we dieper in op één van de redenen om misschien niet te gaan fietsen in de winter: pekel.