Wat een fijn brilletje is dit. Of zeg maar gerust: bril. Want de Matrix fietsbril van Bliz is er eentje om mee gezien te worden. Oogt misschien wat groot, maar zit ontzettend comfortabel. En dankzij de verstelbare neuspads, blijft deze ook bij de kleinere (vrouwen)gezichten goed zitten. 

Mijn eerste reactie was: jeetje wat een groot ding! Maar zodra je ‘m op zet ben je verkocht, wat zit deze bril fijn. De grote lens geeft je een extreem breed gezichtsveld en de flexibele pootjes sluiten comfortabel om de oren waardoor je niet eens meer doorhebt dat je een bril draagt. Dankzij de grootte is je gezicht ook optimaal beschermt tegen vliegjes, zand en andere ongemakken. Tijdens een aantal flinke afdalingen in Tenerife was ik een van de weinigen die zonder problemen beneden kwam, waar anderen een aantal keer noodgedwongen in de ogen moesten wrijven.

Onbreekbaar
De glazen in deze Matrix bril zijn gemaakt van ‘Unbreakable X-PC Polycarbonate’, dit is 10x meer impact bestendig dan plastic of glazen lenzen en geeft zelfs de hoogste mate van bescherming. Dit hebben we (per ongeluk) getest, toen de bril op de grond viel en iemand er met zijn fiets overheen reed. Niks aan de hand en zelfs geen schrammetje te zien!

Looks
Ja, de bril is groot, daar moet je van houden. Vooral dus bij een vrouwengezicht. Maar mocht je twijfelen, dan zal het comfort je alsnog overtuigen. Bovendien is de bril verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder wit, geel, roze en blauw, dus deze kan je matchen met je favoriete helm. En mocht het helpen, in Tenerife heb ik nog nooit zoveel complimentjes over een bril gekregen, terwijl ik ‘m ook eerst aan de grote kant vond 😉

Specificaties:
– groot gezichtsveld
– lenzen van Polycarbonaat
– 100% UV-bescherming
– verstelbare neuspads
– weegt 34 gram
– verkrijgbaar in diverse kleuren
– Adviesprijs: €69,99
– Verkrijgbaar bij Matrix

De Matrix bril heeft een ‘Bliz Hydro Lens Technology’ en zou daarmee de perfecte ronding om het gezicht bieden. De lens heeft bovendien een maximale UV-bescherming (zowel UVA als UVB), deze filtert – volgens Matrix – 100% van het zonlicht én is gemaakt van Hydrophobic Anti Scratch. Hierdoor is de bril trouwens ook zeer geschikt voor de wintersport.

Ventilatie
Dat over de ronding is trouwens een goed punt. Wanneer je veel in warme omstandigheden fietst is het belangrijk dat de ventilatie van de bril goed is én dat deze mooi aansluit op je gezicht. Wanneer een deel van de bril tegen het voorhoofd drukt of teveel op de wangen leunt, kunnen de glazen namelijk door het zweten beslaan of zelfs vies worden. De Matrix bril heeft precies de juiste afstand van de wangen, neus en het voorhoofd. Dit kan je zelf ook nog naar wens aanpassen dankzij de – in de breedte en diepte – verstelbare neuspad.

Het montuur van de Matrix is gemaakt van Grilamid TR-90 met flexibele rubberen pootjes. Deze zijn verstelbaar dankzij de bijgeleverde Rubber Wire Core, waardoor je de bril naar wens kunt afstellen voor een strakkere pasvorm om het hoofd. De adviesprijs van de Matrix is  €69,95, een prijs die ik vele malen hoger had verwacht. De prijs-kwaliteitsverhouding is ontzettend goed, dus ik kan deze ook zeker aanraden.

Plus- en minpunten
+ Ontzettend comfortabel
+ Prijs-kwaliteitsverhouding is buitengewoon goed
+ Strak uiterlijk
+ Verstelbare pootjes (dankzij Rubber Wire Core)
+ Verstelbare neuspad
+ Extreem sterke en ‘anti scratch’ lenzen

Minpunt is er eigenlijk echt niet. Het enige is dat sommigen de bril misschien té groot/opvallend vinden, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak.

Meer weten? Bezoek hier de website van Bliz