Autorijden zonder rijles, dat doet niemand toch? Maar waarom is dat bij wielrennen vaak wel het geval? Op uitnodiging van Join The Race van de KNWU mocht ik ervaren hoe het is om ‘les’ te krijgen op de fiets. Inderdaad, een lesje wielrennen! Het doel: in 6 weken tijd, technisch een betere fietser worden.

Van bochten rijden en balans tot obstakels ontwijken en het rijden in een peloton, tijdens de trainingen van Join The Race komen diverse technieken aan bod. Allemaal om ervoor te zorgen dat jij zelfverzekerder én beter op de fiets zit. Deze trainingen worden door het hele land gegeven, stuk voor stuk door gecertificeerde en enthousiaste trainers.

Balans en vertrouwen
Het volledige programma van Join the Race bestaat uit 6 lessen, waarbij de eerste les altijd in het teken staat van balans en vertrouwen op de fiets. Hoe houd je de fiets onder controle? Wat moet je doen als een renner in een peloton tegen je aan fietst of zelfs een duwtje geeft?

Hierdoor leer je dat het oké is om (heel) dichtbij iemand te fietsen,

De les begint met een aantal rondes inrijden, het parcours verkennen en uiteraard ook de groep leren kennen. Want deze warming-up rondjes zijn ideaal om even een praatje te maken. Eenmal warm gedraaid begint de les. Trainer Arnold van de KNWU haalt ballonnen tevoorschijn, niet vanwege zijn verjaardag, maar om ons te leren om bewust tegen elkaar aan te gaan fietsen. Ja, je leest het goed we gaan expres schouder aan schouder fietsen. De opdracht is om in koppels naast elkaar te fietsen en zo ver naar elkaar toe te leunen dat de ballon tussen elkaars schouder blijft zitten tíjdens het fietsen. Hierdoor leer je niet alleen dat het oké is om dichtbij iemand te fietsen, maar ook om met vaste afstand te blijven fietsen. Vooral voor mensen met angst voor het rijden in groepen is deze oefening ontzettend leerzaam.

Schouder aan schouder
Tijdens het uitleggen van deze opdracht zijn er wel een aantal verbaasde gezichten te zien. Niet iedereen is gewend om in groepen te rijden, laat staan om tégen elkaar aan te gaan fietsen. Met een tikkeltje gezonde spanning beginnen we aan de opdracht. Wat blijkt: na een aantal ritjes is het inderdaad helemaal niet zo eng of vervelend om zo dicht langs iemand te fietsen. Zelfs de deelnemers die vooraf een beetje huiverig waren over het ‘samen fietsen’, zijn nu enthousiast. Maar, laat Arnold weten, we gaan nog een stapje verder. De oefening wordt moeilijker gemaakt en de ballon verdwijnt. In plaats van het ‘leunen’ tegen de ballon gaan we nu tegen elkaars schouder aan leunen.

En daar reageert de groep (waaronder ik) iets nerveuzer op. Gaan we dit echt doen? Arnold geeft aan, dat iedereen zich goed bij de opdracht moet voelen. Vind je het te spannend of heb je het gevoel dat het niet gaat lukken? Dan krijg je persoonlijke hulp en extra uitleg van Arnoud en zijn assistent. Maar verrassend genoeg lukt het bij iedereen. Ja, het is even wennen om tegen iemand ‘aan te fietsen’, maar iedereen is super geconcentreerd en gefocust op de opdracht waardoor het na enkele minuten al vertrouwd voelt. Zo zie je maar, als iets eng of lastig lijkt, kan het zomaar meevallen!

Grenzen verleggen
En dit is ook precies het doel van Join The Race. Door meer ervaring op te doen, je grenzen te verleggen binnen een veilige omgeving (afgesloten parcours) én met professionele trainers merk je razendsnel verbeteringen. Niet alleen qua zelfverzekerdheid op de fiets, maar ook wat betreft nieuwe technieken. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens de andere lessen leert om met één been te fietsen, objecten te ontwijken en om gecontroleerd plotselinge bewegingen te maken. Dit is heel handig tijdens onverwachte situaties op de weg en helpt je tegelijkertijd ook om je fiets nóg meer onder controle te krijgen.

Door je grenzen te verleggen binnen een veilige omgeving én met professionele trainers
merk je razendsnel verschil

Ook een hele handige en leerzame training is de les in bochten rijden. Hier heb je namelijk na één les al direct resultaat. Ik was hier vooraf niet perse heel sterk in, maar ik merkte tijdens de les al dat ik sneller, makkelijker en met meer vertrouwen de bocht durfde aan te snijden. Dit komt door de fijne en duidelijke manier van uitleg. Alles gaat stapsgewijs, waardoor de oefening – in dit geval scherp de bocht inrijden – steeds iets wordt uitgebreid. Heb je de eerste stap onder controle, dan kan je door naar de tweede stap. Het gaat dus ook allemaal in een tempo dat voor jou goed voelt. Erg prettig!

Join The Race
Ben jij benieuwd naar deze lessen? Zou je zelf wat zekerder op de fiets willen zitten, wil je meer ervaring opdoen of wil je een bepaalde techniek goed beheersen? Je kunt je nog inschrijven voor trainingen op enkele locaties in Nederland.

Ga voor meer informatie naar de website: https://jointherace.nl