Het najaar is weer in aantocht. Voor veel wielrenners is dit het perfecte moment om nog even wat laatste zonnestralen mee te pakken ergens in Zuid Europa. Pedala’s Kim zocht de afgelopen week de warme Spaanse zon op. Ze koos er dit keer voor om een racefiets te huren, maar verdiepte zich ook in de andere opties. Twijfel jij nog of jij jouw hele racefiets of slechts jouw pedalen in jouw koffer gaat stoppen? Lees dan snel verder…

Op pad met je eigen racefiets

Er gaat niets boven je eigen fiets. Elke wielrenster neemt dan ook het allerliefst haar eigen racemonster mee op reis. Maar is dat wel het meest praktisch en voordelig? Wij zochten het voor je uit. Wanneer je besluit je eigen racefiets mee te nemen, moet je rekening houden met het feit dat je je fiets ergens in moet vervoeren én met de extra kosten voor deze extra bagage. Houd er bij het afsluiten van je reisverzekering dat jouw dierbaarste bezit ook voldoende is verzekerd.

De fietskoffer

Hoewel er fietsers zijn die hun tweewieler in een doos vervoeren, gaan wij er vanuit dat je kiest voor het gemak van een fietskoffer. Ga je relatief vaak op reis, dan kun je ervoor kiezen om zelf een fietskoffer aan te schaffen. Een beetje fietskoffer kost minimaal 350 euro. Voor dat geld kun je wel voor de rest van je leven met je eigen racefiets op vakantie. Weet je nog niet zeker of je je racefiets vaker mee wil nemen op vakantie, dan kun je er ook voor kiezen om een fietskoffer te huren. Dit kan al voor € 3,50 per dag. Vaak is er wel een minimum aantal dagen dat je de koffer moet huren. Oefen voordat je op reis gaat ook met het demonteren van je fiets (pedalen eraf, stuur losmaken, zadelpen eruit, etc.) of neem een handige medefietser mee op reis.

Je ticket

Nu ligt het er natuurlijk helemaal aan wáár je je ticket heb geboekt om te berekenen wat de gemiddelde extra kosten voor het meenemen van je fiets in een vliegtuig zijn. Toch kiezen de meeste fietsfanaten als ze naar Zuid Europa vliegen voor een low cost airline, d.w.z. Easyjet, Transavia, Vueling of Ryan Air. De kosten voor het meenemen van een fiets plus koffer variëren bij deze aanbieders van 40 euro tot 50 euro per enkele reis (Easyjet: € 49,-, Transavia: € 40,-, Vueling: € 45,-, en Ryan Air: € 50,-).

Let wel op: deze kosten zijn per enkele reis, reken dus met het dubbele bedrag als je fiets ook weer mee terug wil nemen. Ook zijn de kosten hoger wanneer je later je fiets nog erbij boekt. Tot slot verschilt het maximale gewicht van de fietskoffer (iets) per vliegmaatschappij.

Racefiets huren

Hoewel er niets boven je eigen fiets gaat, leert de bovenstaande berekening dat je voor het meenemen van je fiets in het gunstigste geval 115 euro extra kwijt bent. Daarnaast betekent het dat je extra bagage met je mee moet nemen. Reis jij liever zo licht mogelijk of besteed jij de extra kofferruimte liever aan een paar extra kekke fietsoutfits, kijk dan eens naar de mogelijkheden om ter plekke een fiets te huren.

De specificaties van de te huren racefietsen lopen per aanbieder uiteen, maar de zijn kosten gemiddeld genomen wel ongeveer gelijk. Zo huur je bijvoorbeeld bij Bike Sensations op Lanzarote een Sensa Lombardia mét Ultegra voor € 125,- per week. Bij EKB Costa Blanca Cycling kost een Cube Peloton of Attain met Ultegra € 115,- voor 7 dagen.

Nu kun je je natuurlijk afvragen hoe belangrijk het merk van je racefiets is voor een weekje fietsen. Door te kiezen voor een betere groep (bijvoorbeeld Shimano Ultegra of de nieuwere Shimano 105 groep), en eventueel een carbon frame in plaats van een aluminium frame, kun je toch nog redelijk wat invloed uitoefenen op de kwaliteit van jouw huurfiets.

Tip: mocht je nog ruimte hebben in je koffer, neem dan ook je eigen zadel en pedalen mee! De meeste racefietsen in het buitenland zijn (nog) niet ingesteld op het vaak wat bredere damesbekken. Probeer daarnaast de geometrie van de huurfiets te vergelijken met de geometrie van je eigen fiets. Het komt namelijk regelmatig voor dat het ene merk kleiner uitvalt dan het andere merk. Ook is de bovenbuis, de stuurpen en/of het stuur zelf niet altijd afgesteld op het lichaam van een vrouw. Informeer van tevoren of de huurfiets op deze punten is aan te passen. Hoe beter je op de fiets past, hoe fijner jouw vakantie is.

Samenvatting

Voordelen eigen fiets:

– Een fiets die helemaal bij jou past
– Voordeliger bij langer verblijf

Voordelen huurfiets

– Geen extra gesjouw met relatief grote koffer
– Je hoeft je fiets niet zelf te kunnen demonteren
– Eventuele lagere kosten reisverzekering, omdat je je eigen (dure) racemonster niet mee hoeft te verzekeren

 

Onder voorbehoud van wijzigingen en schrijffouten. Laatst bijgewerkt: September 2016