Een gezamenlijke fietsrit zit er dit jaar niet in tijdens de internationale vrouwendag op 8 maart. Althans, er zijn wel initiatieven om online samen te fietsen en elkaar op te zoeken onder de hashtag #IWD2021. Maar daar zal het gezien de corona maatregelen dit jaar ook bij blijven. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen aandacht is voor gelijke kansen binnen de wielersport. Er is weliswaar nog een groot verschil tussen vrouwen en mannen, maar er zit wel degelijk beweging in. Lees je even mee?

Crowdfunding voor gelijke prijzenpot Strade Bianche

Er was veel om te doen de afgelopen periode: het grote verschil in prijzengeld tussen mannen en vrouwen. De winnaar van de mannenwedstrijd ontving namelijk 16.000 euro terwijl de winnares bij de vrouwen slechts 930 euro mocht incasseren.  Een te groot verschil vond ook wielerfan Cem Tanyeri. Hij ondernam actie door middel van het starten een crowdfunding. Ruim 1.100 personen doneerden bedragen tussen de €5,- en €750,-. In totaal werd er 26.458 euro opgehaald, dat is meer dan het doel van 25.302 euro. Daar moeten nog wel wat administratieve kosten af, waardoor er uiteindelijk 25.400 euro onderaan de streep overblijft. Deze opbrengst gaat naar de eerste 5 rensters in de uitslag van de wedstrijd Strade Bianche. De gelukkige winnaars mogen rekenen op de volgende extra inkomsten:

1.     VAN DEN BROEK-BLAAK Chantal: 32% = €8.128
2.     LONGO BORGHINI Elisa: 25% = €6.350
3.     VAN DER BREGGEN Anna: 19% = €4.826
4.     VAN VLEUTEN Annemiek: 14% = €3.556
5.     LUDWIG Cecilie Uttrup : 10% = €2.540

Trek – Segafredo maakt minimumsalaris vrouwen gelijk aan mannen

Begin dit jaar bracht Trek – Segafredo het goede nieuws al naar buiten wat betreft salarissen. Waar het minimumloon voor WorldTour vrouwenploegen in 2020 nog op 15.000 lag, is het na een jaar al omhooggegaan naar 20.000 euro. Trek doet daar nog een schepje bovenop door er minimaal 40.000 van te maken; evenveel als de mannen dus.

Het is niet de eerste keer dat Trek een voorbeeldfunctie neemt. Zo creëerde het merk een mooi verhaal rondom Lizzie Deignan, die in 2018 moeder werd en een jaar later terug keerde op haar oude niveau, bij de ploeg Trek Segafredo. Ook de 23-jarige Abi van Twisk werd volledig doorbetaald tijdens haar zwangerschap.

I-RIS lanceert Super Future Females t-shirt

Oud profwielrenster Iris Slappendel is eigenaresse van het fietskleding merk  I-RIS en medeoprichter van The Cyclists Alliance. The Cyclists Alliance is een onafhankelijke organisatie die streeft naar gelijkheid en eerlijke kansen voor vrouwelijke wielrensters. Iris heeft de Super Future Female Collection in het leven geroepen. De opbrengst van de items uit deze collectie wordt gedoneerd aan The Cyclists Alliance. Vandaag wordt dit mooie t-shirt aan de SFF collectie toegevoegd. Bekijk hier de volledige range: i-ris.cc/super-future-females/.

Kans maken op het winnen van zo’n kek t-shirt? Check onze give-away!