Je smartphone met een simpele beweging ‘steenvast’ op het stuur bevestigen. Zo stevig dat hij er tijdens het fietsen onmogelijk af kan vallen. En dat terwijl je ‘m ook heel eenvoudig met één klik kunt losmaken? Klinkt als een lastige opgave, maar de producten van Rokform zeggen dit mogelijk te maken. 

Naar eigen zeggen bestaat Rokform uit ‘een gewone groep mensen met een buitengewone passie voor creatieve en functionele technologische accessoires.’ Rokform: ”We willen de levensstijl verbeteren door unieke en beschermende hoesjes, standaards, frames en accessoires te ontwikkelen. Aangezien Rokform werd opgericht door veteranen uit de krachtsportbranche, hebben we veel expertise in hightech materialen en kennis over productiemethoden die je normaal zou vinden in vliegtuigen en de meest snelle racewagens. Dat is de formule die onze award winning telefoonhoesjes en accessoires vormt.” Dat klinkt spannend, tijd om te testen!

Crystal Case – iPhone 

Het begint allemaal bij de Rockform Crystal Case, een ‘super stevige, ‘onverwoestbare’ en verrassend lichte telefoonhoes. De behuizing is gemaakt van hard polycarbonaat met een zachte, schock-proof binnenkant en rubberen randjes De hoes is zo stevig dat je behoorlijk wat kracht moet zetten voordat je iPhone erin klikt. Maar… als deze er eenmaal in zit, weet je zeker dat je telefoon nergens heen gaat.

Opvallend zijn de zwarte magneet en de opening die wat weg heeft van een flesopener. Dit hoort allemaal bij het ‘patented twist lock system’ van Rokform. Met de opening draai en klik je de telefoonhoes in de gewenste mount of clip. Met nog een draai, klikt de telefoonhoes weer los. De zwarte cirkel eronder is een krachtige aardmagneet die, als extra beveiliging, vast klikt aan de stalen mount op je fiets óf aan losse magneet clips. De losse magneet clips van Rokform kan je bijvoorbeeld ook in de auto plaatsen, zodat je de telefoon hier handsfree als navigatie kunt gebruiken.  En nee, de magneet beschadigt je smartphone (en zelfs je pasjes, wanneer je die in het hoesje plaatst) niet.

De bijgevoegde safety cord is nóg een extra manier om je mobiel te beschermen. Dit koordje schuif je om je stuur heen en bevestig je vervolgens aan de onderzijde van de telefoonhoes. Mocht de hoes om een of andere reden toch loslaten van de clip of mount, dan blijft je mobiel dus in ieder geval aan je stuur hangen.

De Rokform Bike Handlebar Mount, rechts zie je het hendeltje, waarmee je de telefoonhoes los kan klikken

1. Bike Handlebar Mount

Voor het bevestigen van de telefoonhoes aan je racefiets of mountainbike heb je twee opties. Hierboven zie je de eerste, de Bike Handlebar Mount. Verreweg de meest simpele methode, want je plaatst de flexibele, maar stevige ring binnen 10 seconden om ieder gewenst stuur heen. Ook fijn: je kan ‘m heel eenvoudig positioneren. In mijn geval kan ik zelfs m’n fietscomputer laten zitten en gebruiken.

Met een eenvoudige draai klikt de telefoonhoes op de Handlebar Mount. De magneet wordt met deze clip niet gebruikt en dus ben ik toch wel blij dat er een saftey cord is bijgeleverd. Al is het maar voor het idee. Maar na een eerste rit blijkt dat m’n telefoon écht goed vast zit. Hoewel de beschrijving aangeeft dat je deze clip voor ‘casual rides’ gebruikt, besluit ik een hobbelige route door het bos te pakken en ook dat blijkt geen enkel probleem. De clip zit stevig om het stuur heen en op de trillingen na is er geen beweging of verschuiving te zien.

Het losmaken gaat trouwens ook heel eenvoudig. Gewoon een kwartslag draaien en je voelt de telefoon losklikken. Een andere optie is het hendeltje indrukken, maar deze zit een beetje verstopt. Makkelijker is om gewoon een draai aan de telefoon geven 😉

Conclusie: top! Super makkelijk te bevestigen, compact, flexibel qua gebruik (eenvoudig wisselen met andere fietsen) en ontzettend stevig. Als je af en toe wilt navigeren via je smartphone is dit zeker een aanrader.

2. Pro Series Bike Mount

Dan hebben we nog optie 2. De Pro Series Bike Mount is er voor iedereen die graag één vaste mount op zijn of haar fiets bevestigd. Deze stalen mount plaats je op de fiets voor extra stevigheid. In tegenstelling tot de Handlebar Mount, klikt de telefoonhoes hier óók aan de magneet vast. Een dubbele zekerheid voor de echt lange (en heftige) fietstochten.

Hierboven zie je de losse mount met de telefoonhoes. Hoewel de clip sneller werkt, is deze mount alsnog binnen 2 minuten op ieder stuur te bevestigen. Enige nadeel, je hebt de stalen mount dan wel continu op je fietsframe zitten, ook wanneer je geen gebruik van je telefoon wilt maken. Tijdens het gebruik van deze mount merk je weer hoe krachtig de magneet is. Al centimeters boven de stalen clip, voel je dat er aan de mobiel getrokken wordt. Zelfs zonder de telefoonhoes ‘in te klikken’ blijft hij al zitten, kan je nagaan hoe stevig die zit als je ‘m vastklikt. Héél stevig!

Het losmaken gaat net als bij de Handlebar Mount door de telefoon met een beetje kracht een kwartslag te draaien en van de magneet te trekken.

Conclusie:

Om gebruik te maken van de mounts en clips van Rokform móet je de bijpassende telefoonhoes kopen á 43 euro. Ondanks dat deze ontzettend stevig, dun en licht is, is het niet de meest ideale hoes voor ‘dagelijks gebruik’. De magneet is ontzettend sterk en als je niet oplet, zit je zo ergens aan vast. Van je sleutels tot de koelkast en het boodschappenkarretje. Dus mijn tip zou zijn, alleen gebruiken wanneer je gaat fietsen óf als je in combinatie met een losse magneet, je mobiel in de auto op het dashboard wilt gebruiken als navigatie.

Zowel de Handlebar Mount (25 euro) als de Pro Bike Mount (60 euro) doen wat ze beloven. Je mobiel is met beide mounts heel eenvoudig en super stevig aan het stuur te bevestigen. Ook het losmaken is zo gedaan, door de telefoon simpelweg een kwartslag te draaien.Kortom, ontzettend handig! Voor dagelijks gebruik is de goedkopere Handlebar Mount echt al goed genoeg, maar ga je meedoen aan races, meerdaagse wedstrijden of andere spectaculaire tochten, dan is de stevigere Pro Bike Mount aan te raden.

Meer weten over de producten van Rokform? Bezoek de website: www.rokform.com