Vandaag op de fiets gestapt met een verrekking in mijn onderrug/heup/bil. Dat voelde best vervelend (en afstappen was nogal lachwekkend voor de toeschouwer). Het heeft op zich niets te maken met fietsen zelf of komt in ieder geval niet door het fietsen, maar het gaf me wel de inspiratie eens een blog te wijden aan pijntjes en ongemakken die gerelateerd zijn aan het fietsen.

Naast mijn eigen ervaringen, heb ik eens om me heen gevraagd naar de grootste ongemakken en daar kwam onderstaand lijstje uit. Er zijn er ongetwijfeld nog heel veel meer en voor iedereen persoonlijk is het anders, dus hij is niet uitputtend. Maar als ik alles opschrijf, begint niemand meer met fietsen en dat willen we natuurlijk ook niet hebben 😉

 • Tintelende/slapende handen
  Grrr, daar heb ik best veel last van. Af en toe even mijn handen losschudden helpt wel, maar het zou fijn zijn als ik daar vanaf kan komen. Nu heb ik gelezen dat je lichaam als beginnende fietser moet wennen aan de (rare) houding op de fiets. En dat is ook zo! In de loop van vorig jaar ging het beter; maar ik moest dit jaar gewoon weer opnieuw beginnen. Zelf fiets ik zonder handschoenen, want dat vind ik gewoon het lekkerst. Ze schijnen wel te kunnen helpen, maar ik zoek het liever eerst in wat anders.Welk soort stuurlint je gebruikt maakt ook nog verschil, er schijnen zelfs mensen te zijn die dubbel stuurlint gebruiken. Manlief raadt me aan om wat vaker van positie te wisselen. Handen op de remgreep, soms bovenop het stuur naast de stuurpen en af en toe eens een stukje onder in de beugel. Dat helpt al een beetje, maar je moet er wel aan blijven denken. Ik heb ook gelezen (ja, ik lees wat af) dat de verhouding tussen de hoogte van stuur en zadel bepaalt hoeveel druk er op je handen komt. Bij een verkeerde houding op je fiets, ontstaat er teveel druk. Je zadel omlaag of je stuur omhoog zou dan kunnen helpen. Nu zit ik eigenlijk verder wel lekker en heb ik niet het idee dat mijn stuur omhoog moet (moet er wel een beetje als wielrenner blijven uitzien he, niet als tourfietser). Het zou ook nog helpen om je zadel wat naar achteren te zetten; die ga ik dan maar eens uitproberen. Want de laatste oplossing die ik tegenkwam is harder fietsen omdat bij meer druk op de pedalen er minder druk op de handen komt, tja…….. na de 1500 kilometer dit jaar lukt dat misschien 😉

Mijn zadel zit meestal prima, maar is wel erg lelijk. Maar er zijn zoveel soorten dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet.

 • Koude voeten
  OverschoenenEen heel vervelende, maar gelukkig wel redelijk makkelijk op te lossen. Tenzij het echt -10 is, maar dan ben je een bikkel en kan je een beetje koude voeten ook wel aan. De oplossing is het gebruik van overschoenen! Die heb je in allerlei diktes en dus aan te passen aan de temperatuur en gevoeligheid van je voeten. Ik heb echt heel snel koude voeten, dus rij lekker met dikke overschoenen. Maar eerlijk gezegd, dat is soms nog niet genoeg. Dan kom ik thuis met witte plekken van de kou op mijn voeten en doet het ‘ontdooien’ zo ontzettend zeer. Maar overschoenen helpen wel.En misschien ontspanning. Ik merk af en toe dat ik mijn voeten heel krampachtig hou, daar worden ze ook niet warmer van. Overigens heb ik ook van iemand gehoord die last had van verhitte voeten; als het zomers heel warm is. Dit kan dan weer komen doordat je schoenen te strak zitten. Of doordat ze niet van ademend materiaal zijn. Op schoenen moet je eigenlijk niet besparen. Je moet in ieder geval zorgen dat de zool heel stijf is, zodat je geen drukplek voelt op de plek waar je pedaal onder zit.
 • Vliegjes
  Die doen geen pijn, maar geven soms wel veel ongemak. Hierbij moet je gewoon even ‘omdenken’ … vliegjes betekent meestal ook dat het een lekkere warme zomeravond is zonder wind. Waardoor het fietsen verder heerlijk is. Dus neem ik dit ongemakje graag voor lief. Dan moet je trouwens niet je bril vergeten zijn, want dan is het weer niet te doen.
 • Zadelpijn (of een dooie doos)
  Ahhhh, das echt niet fijn! Maar wel een ongemak waar veel mensen last van hebben, zoals ook in de nieuwste Pedala te lezen is. En inderdaad heel voor de hand liggend; een goede broek helpt echt wel! Alleen heb ik ook broeken die soms wel en soms niet fijn zitten. Dan ben ik op de een of andere manier al verkeerd op de fiets gaan zitten. Regelmatig even staan, je broek/zeem in een andere houding trekken, niets helpt dan bij mij helaas. Ik heb ook verschillende chamois crèmes geprobeerd, met wisselend succes. En dan kan het ook nog aan je zadel liggen. Mijn zadel zit meestal prima, maar is wel erg lelijk. Maar er zijn zoveel soorten dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Geen idee of een nieuw zadel dat ik wel mooi vind, net zo goed zit. Er zijn wel fietsenmakers die testzadels hebben trouwens. Best handig, want een goed zadel is niet goedkoop en je zou er een hele tijd mee moeten kunnen doen.
 • Hongerklop
  Kan ik gelukkig nog niet echt over meepraten, maar schijnt echt heel vervelend te zijn. Een van de officiële definities die ik ben tegengekomen zegt over de hongerklop: ‘je wordt zweterig, onrustig, duizelig, trillerig, hebt geeuwhonger, hartkloppingen, het koude zweet breekt uit en je kan flauwvallen’. Wat ik van ervaringsdeskundigen gehoord heb, is dat het fietsen dan zo zwaar gaat; denk je dat je harde wind tegen hebt en blijkt het gewoon windstil te zijn. Maar zodra je hier last van hebt, ben je dus al te laat om te eten. Ik denk wel dat het heel persoonlijk is, je moet voor jezelf goed weten wat nodig is voor de tocht die je gaat maken. En soms ook eten terwijl je geen honger lijkt te hebben (net als met drinken). En als je dan toch last krijgt van een ‘hongerklop’, een snelle helper is een blikje cola (heavy dan wel, geen light of zero). Ook van horen en zeggen trouwens.
 • Moeten plassen
  Echt vervelend. Ook als je man bent denk ik, maar voor ons vrouwen nog net even wat vervelender toch? Zelf fiets ik met een broek met bretels omdat ik dat lekkerder vind zitten. Als je dan moet, dan moet je alles nog eerst uit- en afpellen. Hierdoor wil ik voor nog een beetje gemak overigens alleen nog maar shirts met een volledige rits.

Toch blijft het leuk!

Als je bovenstaande hebt gelezen kun je het je bijna niet voorstellen, maar ik vind fietsen toch echt heel erg leuk! Dat komt omdat de goede en leuke dingen overheersen, zoals bijvoorbeeld het fietsen in het buitenland. Ik vond dat een heel leuke ervaring! Hierover lees je meer in mijn volgende blog. Ik ben trouwens ook wel benieuwd naar jullie ervaringen. Wat mist er nog in bovenstaand lijstje dat er eigenlijk wel in moet?