Het afgelopen weekend werd niet alleen de tijd verzet. Ook het weer maakte een omslag. Het wordt nu echt steeds kouder en natter. Veel vrouwen vertrouwen niet meer op de dunne bandjes van hun racefiets en stappen over op de mountainbike of spinningfiets. Maar wat nu als je wél naar buiten wil, maar niet van mountainbiken houdt? Misschien is veldrijden, ofwel cyclocross, dan wel wat voor jou! Wij vroegen cyclocross expert Veerle Goossens om tips voor beginners.

Tip 1: koop een andere fiets

Een cyclocrossfiets is meer dan een racefiets met bredere bandjes met meer grip. Zo zit je minder diep, zodat je wendbaarder bent, en hebben je remmen meer ruimte, omdat er anders teveel modder tussen blijft hangen. (Lees het blog van Veerle over de verschillen tussen een racefiets en een cyclocrossfiets). Die fiets zit niet voor niets zo in elkaar. Het heeft alles te maken met het terrein waar ‘ie voor is bedoeld; heuvelachtig, ongeasfalteerd terrein. En als je pech hebt en het heeft fors geregend vooral ook een modderig terrein. De echte cyclocrosser vindt dit juist zo leuk aan haar sport.

Tip 2: oefen met het op- en afspringen

Wie niet van mountainbiken houdt omdat je er zo vies van kan worden, moeten we teleurstellen. Ook bij het veldrijden gaat het er meestal flink modderig aan toe. Daarnaast moet je regelmatig van je fiets springen bij obstakels, en er later weer op springen, ook als er modder ligt. Voordat je aan een ‘echte’ cyclocrosstocht begint, kan het dus fijn zijn als je als eens geoefend hebt met het af- en opspringen. In dit filmpje van Ingefietst.nl zie je hoe Inge Neijenhuis heeft geoefend:

Klik hier om het bijbehorende blog van Inge te lezen. Door haar oefenpogingen te filmen, kreeg Inge meer inzicht in haar houding en bewegingen.

Veerle: “Als je goed naar het filmpje van Inge kijkt, dan zie je dat zij ‘binnendoor’ afstapt. Dat wil zeggen dat ze eerst haar rechterbeen neerzet en daarna haar linkerbeen. Dan kun je het snelst doorlopen. Daarnaast is het bij het opspringen ook fijn om wat snelheid te hebben. Neem dus een aanloopje voordat je springt. ”

NB. Inge testte ook een aantal cyclocrossers voor Pedala Magazine. Je vindt deze test in de volgende editie van het Pedala Magazinet! (Klik hier om alvast over de ervaringen van Inge te lezen).

Tip 3: oefen het oppakken van je fiets

cyclocrossHet blijft niet alleen bij het op- en afspringen van je fiets. Nee, je zult jezelf én jouw fiets ook over dat obstakel heen, of die trap op, moeten tillen. Gelukkig zijn er verschillende technieken om jouw fiets op te pakken. Veerle: “Je kunt de fiets al tijdens het afstappen op pakken, zodat wanneer je de eerst voet op de grond hebt, gelijk je fiets op kunt tillen. En dan heb je nog verschil in de bovenbuis of onderbuis. Veel beginners pakken de onderbuis, omdat dat makkelijker tilt (zie foto). Hoewel alles natuurlijk gewenning is. Als je je fiets bij de bovenbuis oppakt, dan heb je meer spierballen nodig. Deze techniek is wel sneller tijdens wedstrijden; je hoeft niet te bukken om je fiets op te tillen.”

Tip 4: check je bandenspanning

Veerle: “Bandenspanning is mega belangrijk bij veldrijden. Voor welke spanning je kiest, hangt af van het terrein. Over het algemeen geldt hoe zachter de ondergrond, hoe zachter de band. Maar als je een toertocht rijdt, kies dan niet voor een enorm lage bandenspanning omdat er één stukje los zand in zit. Let daarbij ook op met parcoursen met veel wortels, bij zachte banden heb je sneller lek. Keiharde banden zijn dan ook niet handig; dan stuiter je juist over de wortels heen. Verder blijft het ook afhangen van jouw persoonlijke voorkeur. Sommige vinden zachte banden fijn, anderen rijden liever met hardere banden.”

Tip 5: kies de juiste schoenen

Last but not least: de schoenen. Veerle: “Mountainbike schoenen zijn een must bij veldrijden. Ze zorgen voor grip en de spd plaatjes zorgen ervoor dat je snel in- en uit kunt klikken. Daarnaast is het fijn als je schoenen bestand zijn tegen de modder. Uiteraard help ik je graag bij het uitkiezen van de juiste schoen. In dit blog geef ik je alvast een voorzetje.”

Clinic Veldrijden

Veerle is aan het inventariseren of er behoefte is aan een leuke cyclocross clinic waarbij ze tips kan geven over het op en af stappen, bochten rijden en andere technische vaardigheden. De datum voor deze clinic wordt waarschijnlijk 18 december. Lijkt dit jou wat, neem dan contact met haar op via info@vcycling.nl.

Hoofdfoto: Edwin Vermaas van CRANK