Wat voor veel fietsers hun naarste fietservaringen zijn? Valpartijen staan waarschijnlijk op een onbetwistbare eerste plek, maar al snel daarna volgen de momenten dat je voor je gevoel ‘jezelf bent tegengekomen’. Het ging lekker, je dacht dat het wel zou lukken, tot je plots tot niets meer in staat bent, na een dreun van de welbekende man met de hamer. Je schatte de situatie verkeerd in, maar vooral: je schatte jezelf verkeerd in.

En inderdaad: je komt jezelf alleen tegen wanneer je jezelf niet goed hebt ingeschat oftewel jezelf minder goed kent dan je dacht. Zelfkennis is daarom niet alleen in het algemeen belangrijk om ons goed te voelen, maar zeker ook op de fiets. Maar hoe leer je jezelf kennen als fietser? Hier een paar tips:

  • Kijk terug in je eigen koersverleden: waar ben jij goed in, en op welke momenten heb je het moeilijk? Maar ook: wat vind je belangrijk wanneer je fietst? Voor de een gaat het misschien uiteindelijk toch vooral om ontspanning en rust in het hoofd, terwijl de ander haar prestatiedrang wil kunnen botvieren.
  • Je bent niet altijd dezelfde, dus probeer geen one-size-fits-all ‘ik’ te vinden. Het is juist goed om rekening te houden met het moment zelf: hoe reageer je als je gefrustreerd bent door bijvoorbeeld een ruzie die je die dag had? De één ontleent er kracht aan, de ander blokkeert erdoor. Wat is de invloed van een lange werkdag op je doorzettingsvermogen? Dat soort vragen scherp houden zorgt ervoor dat je jezelf lang niet zo snel tegenkomt.
  • Verbind je met anderen; we hebben allemaal wel blinde vlekken, en kunnen soms versteld staan van hoe anderen ons wijzen op stukjes van onszelf waar we nog nooit bij stil stonden. Check daarom regelmatig met je fietsmaten waarin ze vinden dat je vooruitgang boekte, en op welke momenten ze je zien lijden. Dit geeft zelfinzicht, maar geeft je bovendien gerichte input om jezelf te verbeteren.

Meer weten over zelfkennis en wat je maakt tot wie je bent? Fiets-columnist Martijn Veltkamp schreef daar ‘Het raadsel van het ik’ over, dat nu overal te koop is. Via deze pagina kom je op zijn Linktree met verwijzingen naar de diverse verkooppunten.