”Niemand weet op dit moment exact waar hij staat. Het is voor iedereen verschrikkelijk zwaar geweest door de stress, de smalle wegen, het gewring, de valpartijen en het slechte weer. Ik heb nog nooit zoveel regen achter elkaar meegemaakt”, zei de kopman van de Raboploeg op de eerste (zonnige) rustdag.

De overwinning van Luis Leon Sanchez zondag in Saint-Flour zorgde maandag in het kamp van de Raboploeg voor een relaxte sfeer.

Ontspannen

”Die zege kwam op het juiste moment. Ineens gaan de dingen dan weer vanzelf. Het is ontspannen in plaats van een crisissfeer”, zei de Varssevelder, die zondag nog een boete kreeg omdat hij in de koers een bidon naar iemand op de jurymotor gooide.

”Hij had al 1000 foto’s gemaakt. Ik miste trouwens. Het was ook niet goed wat ik deed.”

Het gebeurde op een moment in de koers dat Gesink voelde dat het nog steeds slecht ging. Het was een treffend moment voor de gemoedstoestand waarin hij de afgelopen dagen verkeerde.

Kwam door fiets

”De eerste dag dat ik slecht reed, was ik er heilig van overtuigd dat dat kwam door de fiets en dat het niet mijn benen waren die fietsten. Zondag begon ik met het doel de rit uit te rijden, aan het einde was dat veranderd in geen tijd verliezen.”

“Ik voelde dat ik er doorheen kwam, er was iets veranderd”, keek hij terug op de gevolgen van de zware schade die hij door een valpartij op woensdag opliep.

Negatieve gedachten

Gesink maakte zich de laatste dagen druk om zaken waar hij eigenlijk geen energie aan wilde verspillen. Die negatieve gedachten zijn inmiddels weer verdwenen. Hij heeft het idee dat hij de flinke tegenslag en het tijdverlies van zaterdag achter zich heeft gelaten.

”Dat heb ik vooral aan de andere jongens te danken. Ze waren er zaterdag allemaal voor me. Dat verwacht je van de verzorger, van de ploegleider, vaak niet zozeer van de renners om je heen.”

“Het zijn echte kameraden geworden. Je kunt zelfs spreken van vriendschap. Ik probeer ze te bedanken met uitslagen. Dat is tot op dit moment nog niet gelukt.”

© ANP