vanwege de beperkte ruimte in Fiets moet het artikel over de nieuwe XTR groep het doen zonder gewichts overzicht. Ook staat een groot aantal onderdelen niet afgebeeld.
Bij deze aanvullende foto’s, het overzicht vind je hier.

De achterderailleur is verkrijgbaar in twee lengtes, één met een lange kooi voor de triple, de dubbels hebben genoeg aan een korte kooi.

De overbrengingsverhouding is specifiek voor het 10-speed Dyna-Sys systeem van Shimano, dus hij is uitwisselbaar met de nieuwste XT en SLX groepen maar niet met oudere XTR groepen.

Van de voorderailleur zijn er maar liefst 8 versies, geschikt voor 2 of drie bladen  met verschillende montage mogelijkheden.

Het triple crankstel heeft, net als bij het vorige model, een composiet middenblad. Het binnenste gedeelte bestaat uit carbon, de tanden zijn van titanium. Het resultaat is niet alleen licht maar ook zijdelings stijf, wat belangrijk is voor het schakelen.

Er is maar één type remklauw, dat naar wens voorzien kan worden van extra koelvinnen. De schijf bestaat uit laminaat, twee lagen RVS met aluminium ertussen. Niet lichter, het voert de warmte beter af.

De plaatjes zijn nog compatible maar voor de rest is het pedaal nieuw. Er bestaat nu ook een Freeride versie met een kooi waarop je ook ‘los’ kunt staan.

1009XX

P.S. de zoekcode is per ongeluk niet juist afgedrukt. In een voorlopige tekst worden de laatste twee cijfers altijd aangeduid met ‘XX’, zodra bekend is op welke pagina deze wordt afgedrukt worden de X-en vervangen door de paginanummers, wat deze keer vergeten is. Het was uiteraard niet onze bedoeling te refereren aan SRAM’s X.X groep.