In de afsluitende etappe, een tijdrit over 16 kilometer, kwam haar voorsprong in het algemeen klassement op haar Britse concurrente Emma Pooley niet meer in gevaar.

Vos verkeert in de vorm van haar leven. Ze werd dit jaar al de wereldkampioene veldrijden, veroverde op de baan de wereldtitel op de scratch en was al ruim 30 keer succesvol op de weg.

Ook in de GiroDonne pakte ze de ene na de andere rit. Zaterdag bracht ze haar totaal aantal zeges op vijf. Op de klim troefde ze Pooley af.

Verbazen

In de tien etappes eiste Vos de helft van de overwinningen op. ”Ik heb mezelf wel een aantal keren weten te verbazen deze week”, keek de 24-jarige renster van Nederland Bloeit terug.

”Vorig jaar kon ik de echte toppers niet volgen als het steil omhoog ging, nu kon ik een zeer sterke Pooley bijhouden in de bergetappes over klimmen als de Mortirolo.”

“Ik heb geen hoogtestage gedaan in de aanloop naar deze GiroDonne, maar wel heel specifiek op vermogen getraind. Dat bewijst dat je jezelf ook op het vlakke goed kunt voorbereiden op klimwerk.’’

Podium

In de afsluitende tijdrit over 16 kilometer eindigde ze ondanks een lekke bank als derde, achter de Duitse winnares Ina-Yoko Teutenberg. Vooraf had Vos zich ten doel gesteld om op het podium te eindigen.

”Pas in de eerste bergetappe over de Mortirolo had ik het idee dat ik voor de eindzege mee zou doen, maar spannend was het wel.

“Voor mij is dit een zeer bijzondere overwinning, een paar jaar geleden had ik niet kunnen denken dat ik ooit als winnares gehuldigd zou worden van een dergelijke grote etappekoers.’’

Onder de indruk

Ook ploegleider Jeroen Blijlevens was onder de indruk. ”De ploeg heeft heel hard voor Marianne gewerkt, maar in de bergen moest ze de duels met bijvoorbeeld Pooley toch zelf uitvechten.”

“Marianne heeft hier bewezen dit jaar opnieuw een stap te hebben gezet.” Ondanks al haar zeges blijft er voor Vos dit seizoen nog wel wat te wensen. ”Natuurlijk, de wereldtitel op de weg staat helemaal bovenaan mijn verlanglijstje voor dit jaar.’’

© ANP