Sinds de firma Vermarcsport in 1977 zijn eerste fietskleding aan de wielerwereld showde hebben al ontelbare meters bedrukt stof het bedrijf uit Rotselaar (B) verlaten.

 


Oprichter Frans Verbeeck startte 31 jaar geleden na zijn succesvolle rennersloopbaan een eigen fietskledingmerk. Vermarc, genoemd naar zijn zoon Verbeeck Marc, is ondertussen uitgegroeid tot een merk dat in de loop der jaren ontelbare betere profteams gekleed heeft. Op dit moment zijn dat o.a de Pro Tour teams Silence – Lotto en Quick Step – Innergetic. Onlangs opende Vermarc een nieuwe showroom waarbij enkele profs -o.a. Paolo Bettini- aanwezig waren. In de beginperiode startte Frans samen met zijn vrouw Angèle in zijn garage met het bedrukken van acryl en wollen truien. Dat gebeurde toen nog met fluweelachtige flockletters. Dat was maar een stoffig en ongezond karwijtje waardoor Frans op zoek ging naar andere technologieën. In Italië ontdekte hij de sublimatie techniek en haalde het onmiddellijk naar hier. Samen met de Universiteit van Leuven ontwikkelde Frans het productieproces dat na vier maanden van hard werken op punt stond. Daarmee was Vermarc in België de trendsetter op gebied van moderne stofbedrukking. Tegenwoordig is die techniek zo ver gevorderd dat er enkel nog met milieuvriendelijke inkten op waterbasis gewerkt wordt.


De groei van het bedrijf had te maken met de nieuwere, betere en snellere technieken die er toen gebruikt werden maar vooral door de persoonlijke drijfveer van Frans. Hij trok het land in op zoek naar orders en slaagde er mede door zijn naambekendheid in om overal goed ontvangen te worden. Of het nu om een profwielrenner of een wielertoerist gaat, iedereen moet van de beste materialen kunnen gebruik maken. Vermarc is dan ook vooral sterk in het ontwerpen en maken van clubkleding. Tegenwoordig verlaten jaarlijks ongeveer een 400 tal nieuwe ontwerpen het bedrijf.

 


Zoon Marc Verbeeck is ondertussen als zaakvoerder in de voetsporen van vader Frans getreden. Onder het goedkeurend oog van deze blijft het bedrijf dat tegenwoordig 27 werknemers in dienst heeft dezelfde filosofie als dertig jaar geleden nastreven: Kwaliteit en service leveren in een klantvriendelijke sfeer. Dit nieuwe gebouw zal daar voor de toekomst zijn steentje dan ook toe bijdragen. Info via www.vermarcsport.be.  Foto’s Cyclingpictures.be