Op dit moment vindt de Race around the Netherlands plaats. Een ‘rondje Nederland’ van maar liefst 1900 kilometer en 6800 hoogtemeters. De start was op 27 april en iedere deelnemer heeft tot 5 mei, 18.00 uur de tijd om te finishen. Eén van de deelnemers is Nicole van Batenburg. In een uitgebreid interview vroegen we Nicole naar haar voorbereiding en verwachtingen over deze flinke uitdaging op eigen bodem.

Wil je weten waar Nicole van Batenburg op dit moment fietst in de Race around the Netherlands? Klik op deze link en zoek op startnummer 195.

Hoe ben je begonnen met ultrafietsen?

“Toen ik begon met fietsen, wilde ik al vrij snel lange ritten maken. Het land ontdekken en veel zien. Ik kocht mijn eerste racefiets begin mei en eind mei fietste ik al van Amsterdam naar Schiermonnikoog, zonder enige voorbereiding en kennis van zaken. Op pad met een paar boterhammetjes en navigeren met mijn telefoon, die ook nog eens uitviel. Nou, dat was een goede les. “Omdat ik best competitief ben, deed ik ook aan koersen. De lange duurtrainingen als voorbereiding op de koers vond ik eigenlijk het leukst. Zo ben ik na het WK Granfondo in Polen in mijn eentje terug naar huis gefietst. Dat was echt een prachtig avontuur. Vervolgens vielen de koersen door de corona-uitbraak weg en ben ik steeds langere ritten gaan maken om mijzelf uit te dagen. Toen heb ik heel wat provincies afgevinkt. In het laatste weekend heb ik er zelfs twee gedaan, Overijssel en Drenthe, samen goed voor 740 kilometer. Tijdens die lange ritten kwam ik erachter dat er veel meer fietsers zijn met dezelfde passie en dat er bovendien ultraraces worden georganiseerd. Wat dat betreft was het ultrafietsen vrij snel mijn ding.”

Je hebt inmiddels drie ultraraces voltooid. Wat heb je geleerd?

“Ik heb meegedaan aan de Bikingman Euskadi, Desertus Bikus en Parijs-Brest-Parijs. In alle drie eindigde ik op het podium en de Desertus Bikus won ik zelfs. Vooral tijdens mijn eerste ultrarace heb ik heel veel geleerd. Je materiaal op orde hebben is gewoon noodzaak. Je moet bijvoorbeeld banden met het juiste profiel hebben en weten hoe je die vervangt. En je moet veel voorkomende reparaties kunnen uitvoeren. Vooraf oefenen is dus verstandig! “Natuurlijk word je ook fysiek en mentaal continu op de proef gesteld. Je leert steeds beter je lichaam kennen. Hoelang kan je jezelf blijven pushen? Wanneer stap je af om te slapen? Vooral tijdens mijn eerste ultraraces vreesde ik het tekort aan slaap. Uiteindelijk, door het gewoon te ondergaan, kwam ik erachter dat ik best goed ga op weinig slaap. Het helpt wel als je niet zo bang bent ingesteld, zeker ’s nachts. Samenvattend: er is geen handboek of een recept voor hoe je een ultrarace rijdt. Door mee te doen ervaar je vanzelf wat het beste voor je werkt.”

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende eet en drinkt?

“Ik eet echt van alles als ik op de fiets zit. Van snoep en pizza tot een broodje brie. Ik denk wel na over wat ik binnenkrijg hoor, haha. Het hangt ook af van de omstandigheden van de wedstrijd. Tijdens Parijs-Brest-Parijs heb ik veel meer sportvoeding gebruikt, omdat ik daar voeding mocht aannemen. Bij de meeste ultraraces mag dat echt niet en ben je op jezelf aangewezen. Als je onderweg een winkel ziet, moet je die kans grijpen. Het kan ook gebeuren dat er weinig winkels zijn en dus ook amper eten. Zo heb ik tijdens de Desertus Bikus uit pure noodzaak een stuk kaas gegeten omdat er niets anders was. Nou, dan is het wel even doorbijten. “Straks tijdens de Race around the Netherlands is eten regelen een stuk eenvoudiger, want op iedere straathoek zit wel een Jumbo of Albert Heijn. In ieder geval is mijn uitgangspunt rond de 70 gram koolhydraten per uur. Je kunt trouwens de trainingen goed gebruiken voor het bepalen van je voedingsstrategie.”

Wat verwacht je van de Race around the Netherlands?

“De Race around the Netherlands is een hoofddoel dit jaar. Het is inmiddels uitgegroeid tot een mooi event met een internationaal deelnemersveld, onder wie best wat vrouwen. De race start op 27 april om 8.00 uur in Amerongen en telt 1900 kilometer en 6800 hoogtemeters. Je hebt tot 5 mei, 18.00 uur om te finishen. Natuurlijk wil ik zo snel mogelijk binnenkomen. Als ik het vergelijk met mijn andere ultraraces denk ik nu misschien te makkelijk over deze uitdaging, want ik hoef hier niet te dealen met hitte en ga waarschijnlijk slapen in hotels in plaats van een bushokje. Aan de andere kant kan het weer in april flink tegenvallen en kan de wind de grootste tegenstander worden. Hoewel, misschien is dat toch de kwetsbaarheid van mijn zitvlak. Al die dagen urenlang op het zadel zitten is een enorme uitdaging. Soms echt hels! In elk geval neem ik deze keer wel een tweede broek mee en een potje crème. Hopelijk valt het mee en zijn de weersomstandigheden gunstig. Ik hoop de race te voltooien binnen vierenhalve dag. Dat wordt zo’n 420 kilometer gemiddeld per dag wegtrappen. Ik heb er nu al zin in, en kom mij gerust aanmoedigen! Als ik je lekkere snacks niet aanneem, is dat niet persoonlijk haha, dat mag gewoon niet.”

Wordt er ook vals gespeeld?

“Ongetwijfeld. De jury ziet er wel streng op toe dat je niet de regels aan je laars lapt, zeker de top twintig wordt goed in de gaten gehouden. Door middel van een tracker kunnen ze je overal en altijd volgen. Tijdens de Race around the Netherlands mag je niet thuis slapen en ook niet bij vrienden. Ook eten aannemen is verboden en samen fietsen is helemaal een no-go. Zo heeft iedereen te dealen met dezelfde omstandigheden. Want het hele ding met ultrafietsen is dat je helemaal op jezelf bent aangewezen. En dus ook zuiver wilt winnen.”

Hoe deal je met je tegenstanders?

“Ik kan mijzelf best opnaaien tijdens zo’n ultrarace. Als er een wedstrijdapp is, dan check ik die regelmatig om te zien waar mijn tegenstanders fietsen en wat mijn voorsprong of achterstand is. Om niet door te slaan, spreek ik dan met mezelf af dat ik één keer per uur mag kijken hoe ik ervoor sta. Ik kan dan ook echt toeleven naar zo’n moment. Zo doe ik dat eigenlijk ook met eten. Het is een soort mindgame om scherp te blijven, maar ook om jezelf niet gek te maken.”

Wat is je kledingstrategie?

“Voor de Race around the Netherlands neem ik het volgende mee: twee broekjes, ondershirts, een goed regenjasje en een puffer jacket voor de warmte. Verder natuurlijk ook beenwarmers, overschoenen en handschoenen. Alles is ook afhankelijk van de laatste weersvoorspelling, die bepaalt uiteindelijk wat ik aantrek en extra meeneem. Ik hoop dat de weergoden ons gunstig gezind zijn.”

Wat ga je in het Zwarte Woud doen?

“Mijn tweede ultrarace dit jaar is de Taunus Bikepacking in het Zwarte Woud. Dit is een race van 1000 kilometer over voornamelijk onverharde paden en met heel veel klimwerk, maar liefst 20.000 hoogtemeters. Gelukkig is de start pas op 16 juni en heb ik nog tijd zat om me voor te bereiden. Ik kan twee of drie ultraraces per jaar doen. Voldoende tijd nemen voor fysiek herstel is heel belangrijk en ook mentaal moet je het wel leuk blijven vinden. Daarnaast werk ik als persvoorlichter voor het Rode Kruis en zijn de vrije dagen ook een keer op.”

Heb je nog advies voor beginnende ultrafietsers?

“Het is vooral een kwestie van doen en ervaren of je lange afstanden rijden leuk vindt. Maak er een doel van. Je kunt eenvoudig in je eigen woonplaats starten en een bestemming bijvoorbeeld 300 kilometer verderop aankruisen. Onderweg ergens slapen bij vrienden of familie maakt het extra leuk en comfortabel. Onderschat niet het belang van goed blijven eten en drinken, anders kom je jezelf echt tegen. Zaken als overweg kunnen met navigatie en een bandje kunnen verwisselen spreken voor zich. Sowieso moet je fiets in goede conditie zijn, zelf rijd ik op een Liv Avail. Vraag ook om advies van ervaren fietsers en verder is er online genoeg informatie te vinden.

Je kunt ook meedoen met een rit van Randonneurs Nederland. Zij organiseren ritten variërend van 200 tot 600 kilometer door ons land. Want uiteindelijk is het gewoon een kwestie van doen! Reken erop dat je fysiek en mentaal wordt uitgedaagd, maar juist dat maakt het ultrafietsen zo bijzonder.”Op randonneurs.nl vind je alle evenementen en info over hoe je mee kan doen”.

Luister naar Nicole

Ben je geïnspireerd door het bijzondere verhaal van Nicole van Batenburg en wil je meer weten? Luister dan nu naar Fiets De Podcast, aflevering 52. In ruim een uur neemt Nicole je mee in de bijzondere wereld van het ultrafietsen.