Visconti gaf in volle sprint enkele duwtjes aan z’n landgenoot en werd teruggezet naar de derde plaats. Pablo Lastras werd tweede, Jan Bakelants legde beslag op de vierde plaats.

De vier renners waren de sterkste van een omvangrijke kopgroep die de 230 kilometer lange overgangsrit kleurde. Alberto Contador behoudt de leiding in het klassement.

Kanstantsin Sivtsov eindigde op tien seconden op de tiende plaats. De Wit-Rus doet zo een uitstekende zaak in de stand. Hij klimt naar de vijfde plaats en nestelt zich tussen John Gadret en José Rujano.

Engels valt aan

Na een onstuimige openingsfase ontstond pas na 65 kilometer de vlucht van de dag. Onder de zestien leiders bevond zich Addy Engels, de Nederlander met de meeste Giro-deelnames achter zijn naam.

Vanwege de aanwezigheid van Sivtsov, de nummer twaalf van het klassement, liet het peloton het verschil met de vluchters nooit groter geworden dan acht minuten.

Op de Passo del Tonale, één van de twee zware cols onderweg, moest Engels de kopgroep laten gaan. Zijn oude vluchtmakers verloren snel terrein omdat Liquigas het tempo opvoerde in de hoofdmacht. Omdat Saxo Bank, de formatie van Contador, zich gedeisd hield in de achtervolging konden de koplopers toch strijden om de ritzege.

Chaotische spurt

Dat leverde een boeiend schouwspel op, omdat het voorin met de samenwerking gedaan was op de laatste klim. Na ettelijke demarrages reden Ulissi, Bakelants, Visconti en Lastras met z’n vieren naar de streep.

De spurt verliep dus chaotisch. Na afloop had de jury weinig tijd nodig om de als eerste gefinishte Visconti vanwege zijn slaande bewegingen terug te zetten naar de derde plaats.

De rit van donderdag kent een gelijkaardig profiel als die van woensdag. Vrijdag en zaterdag wordt er weer bergop gefinisht, waarna de Giro zondag eindigt met een individuele tijdrit.

Bekijk de klassementen

© NUsport