Het is nu echt winter. Stap jij ook bij temperaturen rond het vriespunt nog op de fiets? Neem dan een thermobidon mee om je drinken warm te houden. Want ijsblokjes in je drinkfles zijn alleen in de zomer lekker.

Thermobidons

Overigens kun je dit soort bidons daar natuurlijk wel voor gebruiken, want op een warme zomerdag houden ze je sportdrank lekker lang koel. Denk er trouwens wel aan dat je niet in alle bidons kokend water kunt gooien voor de thee. Als je dat wilt, neem dan een metalen bidon mee. Bloedhete thee drinken terwijl je fietst is waarschijnlijk sowieso niet het beste idee. Lauw tot redelijk warm water uit de kraan kan prima in alle thermobidons. Hieronder, in willekeurige volgorde, een overzicht van wat er te koop is aan isolerende drinkflessen.

BBB Cycling ThermoTank Bidon

Houd je drinken 2x langer warm dan normaal dankzij de dubbele wand in deze 500ml bidon van BBB. Gemaakt van BPA-vrij plastic en met een handig AutoClose ventiel dat zichzelf sluit na gebruik. Hij mag in de vaatwasser. €24,95, maar online ook goedkoper te vinden. Dealers vind je op de BBB-website.

Camelbak Podium in twee soorten, Chill & Ice

De populaire Podium bidon van Camelbak is er ook in twee thermo varianten. De Chill en de Ice. De Chill houdt je drinken 2 uur op temperatuur, de Ice thermobidon doet dat 4 uur. De Jet Valve drinktuit is geweldig, ze zijn goed schoon te houden en gaan heel erg lang mee. En ze zijn er dan ook nog eens in verschillende kleuren. In de grote Chill gaat 700ml, die koop je voor 20 euro (of goedkoper als je even goed zoekt). Er is ook een iets kleinere (620ml) variant. In de Ice past 620ml drinken, deze heeft 30 euro als adviesverkoopprijs.

Thermobidon Camelbak

Triban Isolerende bidon

Het huismerk van Decathlon. Hij heeft de kleinste inhoud uit dit rijtje en is ook zeker niet de beste. Maar wel een lekker prijsje, voor maar €5,99 koop je deze isolerende drinkfles met een inhoud van 450ml. In de winkels van de Franse sportsupermarkt of via hun website als je het te koud vindt om naar buiten te gaan.

Elite Ice Fly

Deze Elite bidon is er in twee maten, 500 & 650ml. Hij houdt 2,5 uur lang de ijsblokjes uit je drinken, of juist erin als je dat in de zomer wilt. Past in iedere bidonhouder (zoals alle bidons in dit rijtje) en de beschermkap die over de drinktuit zit kun je ook weglaten. Voor maar €11,99 een prima fles voor koude dagen. Het complete overzicht van Elite bidons vind je hier.

Elite Deboyo Thermo bidon

Dit is de thermokampioen, zowel qua warmhouden als prijs. Deze Deboyo Thermobidon van Elite is gemaakt van roestvrij staal. Door de dubbele wand met stilstaande lucht blijft je drinken tot wel 12 uur op temperatuur. Je krijgt er twee doppen bij geleverd. Eentje met een dop zoals je kent van de normale fietsbidon en een grote schroefdop voor gebruik op kantoor, tijdens wandelingen, etc. Die fietsdop heeft trouwens ook weer zo’n afsluitend kapje om hem schoon te houden. Niet heel makkelijk om even snel een slokje te nemen tijdens het fietsen, maar je kunt hem ook verwijderen. 550ml inhoud, €29,99

Polisport T500 Thermo bidon

Dit is een handige twee-in-een bidon. Met de isolerende binnenlaag (een aluminium membraam) houdt deze T500 je warme thee tot wel 4 uur op temperatuur. Je kunt er een halve liter in kwijt. Maar als het wat minder koud is, dan haal je de ‘binnenvoering’ er gewoon uit en heb je een normale 650ml bidon. Handig toch? De beschermdop maakt het wat minder makkelijk om even snel een slokje te nemen, maar het helpt wel je drinken nog langer warm te houden én zorgt dat je altijd zonder modder in je mond kunt drinken. Je kunt die dop trouwens ook weglaten. Hij is er in het wit en zwart en is online te vinden voor minder dan een tientje. Meer info over de bidons van Polisport vind je op hun site.

Polisport thermo bidon Cork

Dit Polisport model is gemaakt van ‘biobased kurkmateriaal’, een marketingterm voor een buitenlaagje van kurk. Hij is daardoor goed recyclebaar en een stukje compacter dan modellen die een extra binnenlaag hebben voor de isolatie. Dit model drinkfles heeft dus geen uitneembare binnenkant, maar houdt je drinken ook 4 uur lang warm (of koud). De netto inhoud is ook hier 500ml. Ook hier geldt dat online de prijzen erg varieren, we kwamen hem tegen tussen de 10 en 20 euro.