Ben jij afgelopen dagen toevallig de VAM-berg opgefietst? Dan heb je ze misschien al zien staan, twee blauwe Shimano Onderhoud Stations (SOS). Een paal met handig gereedschap voor als je last hebt van ‘pech onderweg’. Op deze locatie zijn in mei de eerste units geplaatst die worden onderhouden door Reinders Fietsen uit Ruinerwold. De volgende zuil wordt geplaatst bij Velodroom in Roden.

Uitbreiding op het bestaande Shimano Service Center netwerk

Met ruim 200 Shimano Service Centers in de Benelux is er voor alle fietsers altijd een plek in de buurt waar grote reparaties kunnen worden uitgevoerd door gecertificeerde mecaniciens. Deze SOS-palen (waar zelf basisreparaties kunnen worden uitgevoerd) worden geplaatst op strategische plekken waar veel fietsers komen en zijn daarmee een aanvulling op het bestaande netwerk.

Voorzien van de essentiële tools

De SOS paal heeft een fietsophangmogelijkheid zodat de pedalen vrij kunnen bewegen. Handig bij problemen met de aandrijving. Het hart van de SOS is de pomp waarmee je een band in no time op kunt pompen. Verder bevat de onderhoudspaal 12 verschillende essentiële fietsgereedschappen. Het servicestation is hufterproof en de tools hangen aan roestvrij stalen kabels om diefstal te ontmoedigen.

Shimano wil nog veel meer van dit soort SOS-en plaatsen, bij bikeparks, op fietsroutes en bij horeca op strategische plekken. Een voorwaarde voor plaatsing is dat de zuilen worden geadopteerd door een Shimano Service Center in de buurt. Shimano betaalt mee aan de aanschaf en plaatsing, en de fietsenzaak controleert en onderhoudt het onderhoudsstation.