Ventoso leek te worden voorbijgestreefd door Alessandro Petacchi, maar die hield zijn benen stil toen hij er niet langs raakte. Roberto Ferrari legde beslag op de derde plaats, voor Danilo Di Luca.

De zesde rit voerde langs het laaggebergte van de Apennijnen ten oosten van Rome. Na negen kilometer scheidden vijf coureurs zich af van het peloton.

Vijf leiders

De bekendste vluchter luisterde naar de naam Jaroslav Popovitsj, de nummer drie van de Giro van 2003. De Italiaan Sacha Modolo, de Fin Jussi Veikkanen en de Belgen Kristof Van de Walle en Frederik Veuchelen hielden de Oekraïner urenlang gezelschap. Vanwege de grootte van de groep kregen de vluchters minder ruimte dan de durfals van eerder deze Giro.

Nadat de voorsprong tot zes minuten was opgelopen – Popovitsj was even virtueel leider – voerde Rabobank het tempo op in de meute. De Nederlandse formatie werd afgelost door Farnese Visi en later Lampre, de formatie van Petacchi.

Van de Walle

Toen de hoofdmacht dichterbij kwam, hield de samenwerking in de kopgroep op. Het op hol geslagen peloton peuzelde de vluchters een voor een op; Van de Walle gaf zich als laatste gewonnen. In de sprint kwam Ventoso vroeg op kop en hield hij Petacchi van zich af.

Het is na een ritzege in de Ronde van Spanje van 2006 de tweede etappewinst van de Spanjaard in een grote ronde.

Vrijdag zal Weening flink aan de bak moeten om zijn leidende positie te behouden. De zevende etappe eindigt in Montevergine, na een klim van zeventien kilometer.

Bekijk alle klassementen

© NUsport