Het was op aanraden van fietsmaatje Rik dat we eens over de grens gingen koersen. ‘Ze rijden daar pas echt hard, dan stelt het in Nederland niets voor’ zei hij altijd. En ‘we reden met een gemiddelde van 43 km per uur’. Dat zal wel dacht ik altijd en helemaal omdat Rik geen tellertje op zijn fiets heeft.


Tekst en foto’s Menno Grootjans

In ieder geval: even surfen en zie: we konden op woensdag 27 augustus rijden in Ertvelde ( bij Zelzate) bij de WAOD. Mooi zo. Jan was vrij en ik ging met hem mee. Rik moest gewoon werken. Inschrijven is een hele belevenis daar. In het ‘Biermuseum’ in Ertvelde. Formulier invullen, leeftijd aangeven en tientje betalen. Als je het rugnummer inleverde kreeg je een euro terug. Per saldo betaal je dan 4 euro voor de daglicentie en 5 euro voor de wedstrijd ( of andersom). Omkleden op ‘het hof’ achter het museum of in de auto, inrijden, rondje verkennen. Nou ja: rondje. 6 kilometer lang! Kijk, dat is pas koers! En lekker draaien en keren, stukje vals plat, en vooral veel betonplaten –met van de richels er tussen.

En ja, het ging hard. Knoeperthard om eerlijk te zijn. ‘Die Belgen’ hebben allemaal de genen van Boonen, Hoste en VDB meegekregen leek het wel. Niet alleen bij de jongere categorieën, ook bij de 40, 50 en 60 plussers wordt er doorgeknald. Veelal op de grote plaat trouwens: met een klein verzetje red je het echt niet.

En het is allemaal netjes georganiseerd: overal seingevers, veel vrijwilligers, een echte foto-finish installatie, een keurige uitslag en lekker veel prijzen. Nou levert een 26e plaats niet veel op ( drie euro…), maar toch altijd leuk een envelop met inhoud. En een vermelding op de website van de WAOD.

Ter illustratie: zo hard ging het gemiddeld over bijna 55 km… En ik reed behoorlijk tussen de mannen die al lang Abraham op bezoek hadden gehad. Kortom: Rik heeft gelijk.


Ter info: de WAOD staat voor wielerbond openbare diensten. W.AO.D. v.z.w. (Wielerbond voor Aangesloten Openbare Diensten) werd officieel opgericht op 14 januari 1973 door 17 sportieve wielerliefhebbers onder leiding van wijlen de heer Alfons Verbraeken.  De oprichtingsakte werd geboekt te Sint Niklaas op 25 januari 1973 en de statuten verschenen in het Belgisch staatsblad van 1 maart 1973 met het identificatienummer 1521/73.  De eerste stappen werden reeds in 1970 gezet maar het duurde bijna 3 jaar vooraleer een officieel statuut aangevaagd werd. De vereniging werd opgericht met het doel de wielersport in al haar vormen te beoefenen, te bevorderen, aan te leren en te verspreiden en de daarmee verband houdende aktiviteiten uit te oefenen (artikel 3 van de statuten). Info via  http://www.waod.be  of via http://users.belgacom.net/waod/index.html