Al vaker hebben we op Fiets.nl geschreven over oordopjes of koptelefoons. Samsung, Sony of Shokz kwamen wel eens voorbij, maar nu is het tijd voor eentje van Philips: de TAA6606B open-ear-koptelefoon.

Om volledig bewust van je omgeving te zijn tijdens het fietsen bestaat er de bone conduction-techniek. Je stopt niets meer in je oren, maar plaatst de koptelefoon op het bot van je jukbeen. Trillingen laten het geluid door en hierdoor kun je optimaal gebruikmaken van het luisteren naar muziek (of de Fiets podcast natuurlijk) en tegelijkertijd hoor je de omgevingsgeluid.

Aan te passen geluidseffect

De koptelefoon voelt wat zwaar aan bij het uitpakken. Eenmaal op de weegschaal weegt de koptelefoon 35 gram en dat is relatief zwaarder dan zijn concurrent in dezelfde prijscategorie. De Shokz weegt namelijk 26 gram. Dit komt mede doordat de twee doppen die op je oren zitten groot in omvang zijn. De beugel die achter je hoofd langsgaat is stevig en houdt daardoor de oordoppen goed op zijn plek. Er is nog ruimte om je fietsbril op te zetten en je helmbandjes goed vast te maken. In het begin kan de beugel irriteren aan de oren, maar dit is naar mijn mening ook gewenning. Na meermaals gebruik gaat deze irritatie al gauw weg.

Tijdens de eerste ritten, wanneer ik stilstond te wachten voor het stoplicht of gewoon thuis voordat ik op de fiets sprong, vond ik de muziek iets scheller klinken dan ik gewend ben van de Shokz. Echter heeft Philips een applicatie genaamd Philips Headphones. Via deze app kun je een paar dingen regelen. Zo kunnen er software-updates worden verricht, maar kun je dus ook het geluidseffect aanpassen. Zo kun je het geluidseffect uit laten staan, maar kun je ook de bass wat hoger zetten of de treble juist wat lager. Zo kun je vooraf kiezen welke luisterstijl jij prettig vindt.

Overigens had ik tijdens het fietsen zelf wel wat minder last van het schellere geluid, mede omdat je omgevingsgeluid hoort en soms wat geruis door de wind hebt. Nadat ik de bass wat hoger had gezet merkte ik tijdens het rijden wel direct een verschil in kwaliteit. Het is fijn geluid wat er uit de Philips TAA6606B koptelefoon komt en je kunt duidelijk volgen wat er tijdens een podcast wordt gezegd.

Tevens kun je via de Philips Headphones-app bepalen of je je looplicht (ultiem voor hardlopers) aan wilt hebben staan. Deze functie heeft drie standen: langzaam knipperen, snel knipperen of altijd aan. Of het voor een wielrenner heel veel verschil zal maken? Nee, dat denk ik niet aangezien je in het donker toch al met verlichting fietst.

Bediening

De bediening is vrij simpel. Bijna alle knoppen zitten aan de kant van het rechteroor. Aan de onderkant zit zowel de aan- en uitknop (powerknop) als de mogelijkheid om de koptelefoon op te laden. Middels een USB-C-kabel laad je de oortjes op, door het openmaken van een klepje vind je de usb-plug. De oplaadtijd is +/- 2 uur om hem volledig opgeladen te krijgen. Als je de powerknop 3 seconden ingedrukt houdt, zet je hem aan (of uit). Aan de bovenkant zitten twee knoppen, plus en min. Om de koptelefoon te koppelen met Bluetooth, houd je beide knoppen ingedrukt en koppel je hem met je telefoon.

De plus- en minknop zijn er uiteraard om het volume te bepalen, maar wanneer je één van beiden langer dan twee seconden ingedrukt houdt zal het vorige of volgende nummer worden afgespeeld. Wil je de muziek pauzeren/hervatten of wil je een gesprek aannemen, druk dan één keer de knop in aan de buitenkant van de linkeroordop. Wil je het gesprek weigeren houd dan dezelfde knop twee seconden vast. Overigens zit er bij de levering een klein ‘snelstartgids’ waarop alle functies staan omschreven.

De koptelefoon heeft een IP67-classificatie, wat ervoor zorgt dat je ook tijdens een (flinke) regenbui gewoon door kunt blijven fietsen en tegelijkertijd naar muziek kunt luisteren. Zoals eerder aangegeven duurt het twee uur om hem volledig op te laden. Een volledig opgeladen koptelefoon geeft de mogelijkheid om negen uur te luisteren naar muziek of podcasts. Wel adviseer ik om in de gaten te houden, middels de Philips Headphones-app, hoeveel procent batterij er nog over is. De batterijduur van negen uur komt zo goed als overeen, alleen bij het laatste half uur komt er bijna elke minuut een stem door je muziek dat de batterij bijna op is. Dat was best vervelend wanneer je nog 30 minuten muziek had kunnen luisteren.

Wat kost dat?

De Philips TAA6606B gebruik ik als ik alleen fiets of tijdens het Zwiften, zodat niet de hele familie mee hoeft te luisteren. Ik vind het namelijk prettig om tijdens het fietsen rustig te kunnen luisteren naar een podcast of om lekkere muziek op de achtergrond te hebben. Daarbij is het belangrijkste natuurlijk dat je gewoon hoort als er verkeer van achteren komt en geeft het een veiliger gevoel onderweg. De koptelefoon is ook nog eens multifunctioneel. Door de geïntegreerde microfoons wordt omgevingsgeluid verwijderd, zodat je gemakkelijk met mensen kunt bellen en dat jouw stem duidelijk hoorbaar is.

De Philips TAA6606B heeft een adviesprijs van €149,95, maar vind je al gauw voor een verkoopprijs van €99,95. Meer informatie vind je hier.

Specificaties

– Accucduur 9 uur
– Oplaadtijd 2 uur
– Opladen met USB-C-kabel
– Bluetooth-versie 5.2
– IP67-classificatie, waterbestendig
– Maximumbereik 10 meter
– Gewicht 35 gram
– Inclusief zacht opbergzakje
– Belfunctie
– Aangepaste geluidsregeling via de Philips Headphones-app
– 3 verlichtingsstanden (meer voor hardlopen) via de Philips Headphones-app