In het afgelopen weekeinde heeft de vakjury van de verkiezing Fiets van het Jaar 2009 uit zesentwintig fietsen zes fietsen genomineerd. De winnaar wordt bekend gemaakt op maandag 26 januari 2009 tijdens de persbijeenkomst van RAI FietsVAK in het Autotron te Rosmalen. De verkiezing vindt dit jaar voor de 22ste maal plaats en heeft niks te maken met onze Racefiets van het jaar en Mountainbike van het jaar verkiezing te maken. De fietsen die aangeboden worden ter jurering zijn over het algemeen daagse en sportieve fietsen.

 

De vakjury -waaronder FIETS redacteur Menno Grootjans- was aangenaam verrast over de collectie fietsen die ter beoordeling werd aangeboden en overwegend bestond uit een zeer gevarieerd aanbod moderne Citybikes van hoge kwaliteit. Vanzelfsprekend maakten E-bikes hiervan een belangrijk onderdeel uit. De grote aandacht voor stadsfietsen is ongetwijfeld het gevolg van de toenemende belangstelling voor het stimuleren van het fietsgebruik voor een groenere mobiliteit in ons land.

De vakjury werd bijgestaan door de ANWB publieksjury wiens oordeel medebepalend zal zijn voor de uiteindelijke keuze van de ‘Fiets van het Jaar 2009’.

De fietsen werden door de jury uitvoerig getest waarbij beoordelingscriteria zoals ontwerp, innovatie, uitvoering, afwerking, prijs-kwaliteitverhouding en natuurlijk rijeigenschappen en -comfort van de fiets werden gehanteerd. Deze zijn bepalend voor het eindresultaat.

Uit de genomineerde fietsen, zal de ‘Fiets van het Jaar 2009’ worden gekozen. Naast de toekenning van het predikaat: ‘Fiets van het Jaar 2009’ heeft de jury de mogelijkheid enkele fietsen voor te dragen voor een ‘Special Award’.

De kanshebbers van dit jaar zijn:

Batavus Flying D (Citybike, € 679,-)
Cannondale Bad Boy White Edition Solo Ultra (Urban bike € 1.699,-)
Gazelle Chamonix Innergy (E-bike € 1.999,-)
Gazelle Montreux Limited (Citybike € 899,-)
Giant Cosmo CS 1 (Citybike € 999,-)
Koga Prominence (Citybike € 1.699,-)