Pijnlijke billen na een tocht of wedstrijd. Zadelpijn is één van de meest voorkomende klachten in het wielrennen. Probleem is dat er zoveel zadels op de markt zijn, dat het lastig is om te bepalen wat nu het beste zadel voor je is. Sportmaster komt met een alternatief: een zadel op maat.

Het Soester bedrijf maakt gebruik van het meetsysteem van Gebiomized. Dit systeem berekent de ideale afstelling van de fiets. Tegenwoordig kan daarbij ook naar het ideale zadel worden gekeken.Via een zadeldek met daarin 64 drukpuntsensoren, wordt de drukbelasting op het zadel gemeten. Op basis van de drukpuntmeting kunnen volgens Sportmaster de probleemgebieden op het zadel precies worden geïdentificeerd. Deze problemen worden veroorzaakt door een te hoge drukbelasting in de betreffende gebieden. Ook blijkt uit de analyse welk percentage van het zadel daadwerkelijk wordt gebruikt.

Een onjuiste fietsafstelling, uitgelubberde fietsbroek, krachtsverschil tussen linker- en rechterbeen, beenlengteverschil, oude zadels, zadels met stiksels, naden of een gat, asymmetrische zitbotjes: de oorzaken van zadelpijn zijn per persoon verschillend. Op basis van een 3-D beeld van de drukverdeling zegt Sportmaster een zadel te kunnen maken dat volledig aangepast is aan de anatomie. De zadelpijnklachten zouden hierdoor met 80 tot 90 procent worden verminderd.