De fotowerkgroep van Heemkundekring Het Zuidkwartier organiseert vanaf januari 2009 een thematentoonstelling over ‘wielrennen op de Brabantse Wal van Woensdrecht’. De fotowerkgroep, onder leiding van Bertus Ars, is momenteel op zoek naar allerlei foto’s van wielrenners, wielrensters, wielerverenigingen en organisaties verwant aan de gemeente Woensdrecht en haar Brabantse Wal, ten einde de tentoonstelling zo breed mogelijk in te richten.

De aanleiding voor deze thematentoonstelling is enerzijds ontstaan omdat de gemeente Woensdrecht zich meer en meer aan het profileren is als wielergemeente met aantrekkelijke toeristisch-recreatieve kwaliteiten, anderzijds wil de fotowerkgroep van Heemkundekring Het Zuidkwartier graag in spelen op de aantrekkingskracht die de aanstaande NK en WK veldrijden in achtereenvolgens Huijbergen en Hoogerheide met zich mee zullen brengen.

De gemeente Woensdrecht en de wielersport hebben een rijk verleden, niet alleen door de vele wielrenners en wielrensters die hier gewoond hebben, maar zeker ook door de wedstrijden die er zijn georganiseerd. Zo zijn er in het verleden al grote wedstrijden georganiseerd in alle dorpskernen, en de ambities van de huidige wielerorganisatoren lijken voorlopig nog niet gedoofd. Mede daarom komt niet alleen het verleden aan bod in de thematentoonstelling, maar wordt er ook aandacht besteed aan het kampioenschappenjaar 2009, met eerst een Nederlands Kampioenschap cyclocross in Huijbergen en niet veel later een mondiale titelstrijd van dezelfde discipline in Hoogerheide, met daarnaast ook de jaarlijks terugkerende inmiddels klassieke wielerrondes; immers 2008 is de 50e verjaardag van de Ronde van Woensdrecht, en de Ronde van Hoogerheide doet daar dit jaar nog eens twintig jaar bij!

Naast de aandacht voor de organisatoren op de weg en in het veld zijn er ook de wielrenners en wielrensters die in de gemeente Woensdrecht wonen en hebben gewoond. Bijvoorbeeld René Pijnen, een Woensdrechtenaar die een groot deel van zijn successen heeft behaald op de wielerbaan. Want met 72 zesdaagsenoverwinningen kan hij gerekend worden tot de beste baanwielrenners ooit. Hij behoort immers niet voor niets thuis in het rijtje van beroemde namen als Patrick Sercu, Danny Clark en Peter Post. René Pijnen zal dus zeker niet ontbreken op de thematentoonstelling, maar ook de persoonlijke verhalen van alle andere namen zullen niet voor minder worden belicht, zoals Adrie van der Poel, Hennie Kuiper en Gerrie Kneteman. Kortom, de fotowerkgroep van Heemkundekring Het Zuidkwartier heeft grootse plannen om in 2009 de gemeente Woensdrecht te verrijken met een klein ‘wielermuseum’ in streekmuseum ‘Den Aanwas’ te Ossendrecht.

Echter voordat de vlag gehesen kan worden doet de fotowerkgroep nog wel een dringend beroep op mensen die de beschikking hebben over historisch en hedendaags fotomateriaal betreffende wielrenners, wielrensters, wielerverenigingen en organisaties die verwant zijn aan de gemeente Woensdrecht. Mochten er mensen zijn die dit materiaal vrijwillig in bruikleen willen stellen dan kan men contact opnemen met Dhr. Bertus Ars: bertus_ars@wanadoo.nl of (+31) (0)164 613769. Geïnteresseerden kunnen het beschikbare materiaal ook direct opsturen naar het volgende adres: Bertus Ars, Meulenblock 18, 4631 ZZ Hoogerheide. De fotowerkgroep zal vervolgens het opgestuurde materiaal zorgvuldig digitaal dupliceren, waarna de betreffende persoon van wie het materiaal eigendom is, het binnen een afzienbare periode weer terug in ontvangst zal kunnen nemen.