Wil je meer weten over wielertaal? Het volgende overzicht helpt je op weg.


Boeken:
Backelandt Frederik,  Patrick Cornillie, Rik Vanwalleghem. (2006) Koarle! De vader van de Ronde van Vlaanderen. Uitgeverij Lannoo.
* Verschenen op 21 februari 2006. Met een dvd met hoogtepunten uit de Ronde, plus een facsimile van Van Wijnendaeles beroemde boek ‘Het Rijke Vlaamsche Wielerleven’

De Coster Marc (1992) Woordenboek  van jargon en slang. Bakker. Amsterdam.
* Niet meer verkrijgbaar in de boekhandel, maar grotere bibliotheken hebben het 631 pagina’s tellende boekwerk in hun kast staan. Bevat onder andere ook bijdragen over voetbal, soldatenslang en  politiek..In 1998 schreef Marc de Coster het Wielerwoordenboek. Die uitgave is in zijn Woordenboek van jargon en slang geactualiseerd.

Prakke Hans (2005) De Kneetstory. Leven en dood tussen gladiolen. Agiel. Utrecht.
* Met verschillende gastbijdragen van onder andere oud premier Dries van Agt en Freek de Jonge. Bevat ook een cd met teruggevonden opnamen.

Zomer Jan (1989) Het groene wielerboekje. De woordenlijst van Neerlands Wielertaal. Gerard Timmer Prods. Zwanenburg.
* Met een voorwoord van Tim Krabbé. Al lang niet meer in de reguliere handel, maar via internet moet je het nog kunnen opsporen.


Artikelen:

Randewijk Marije (2005) Wielrennen in woorden. In: De Volkskrant, 1 april.
Dit verhaal in De Volkskrant was een fraaie opmaat voor de Ronde van Vlaanderen.

Tetteroo Henk (1998) Jan Ullrich ontbindt zijn duivels! Over nieuwe wielertaal. In: Onze Taal, 67ste jaargang nr. 7/8, juli/augustus 1998.
Een docent Nederlands zat tijdens de Tour in 1998 met een notitieblok voor de tv en las vier  kranten.

Vanwalleghem Rik (2004) Gesneden brood en benen vol glasscherven. Een pleidooi voor wielerjargon. In: Onze Taal, 73ste jaargang nr. 2/3, februari/maart 2004.Rik Vanwalleghem, oud-wielerjournalist, is sinds dit jaar directeur van Centrum Ronde van Vlaanderen. Voor meer info: www.crw.be/


Internet:

http://marcdecoster.blogspot.com/ :
Een weblog met columns over de Nederlandse taal. De Coster legt de laatste hand aan een scheldwoordenboek. Kijk onder ‘previous posts’, daar vind je een wielercolumn: ‘De man met de hamer’.

http://www.vandale.nl/opzoeken/wielerwoordenboek/ :
Door Ludo Parmentier samengesteld uit de Grote Van Dale.

http://wanadoo.nl/vdkolk/wielertaal.htm
Er staan meerdere overzichtslijsten over wielerjargon op internet, zoals deze van Wieler Vereniging Terheyden.