Auteurs die voorlezen uit eigen wielerliteratuur, en dat in het unieke kader van het Wielermuseum in Roeselare. Je kunt het mee beleven aan de vooravond van de Ronde van Vlaanderen. Presentator van dienst is cabaretier én fietsfanaat Karel Declercq.

Ben je een wielersupporter die ook van lezen houdt of een literaire freak die zich tussendoor tot fietsfanaat ontpopt? In beide gevallen zit je goed voor een avondje in het Wielermuseum in Roeselare. Op zaterdag 7 april, de dag voor de Ronde van Vlaanderen, wordt er vanaf 20 uur gedeclameerd en gedemarreerd. Op het podium verschijnen vijf auteurs die in de wielerliteratuur al een aardig palmares bij elkaar reden, ‘klassiekers’ en ‘grote rittenwedstrijden’ incluis.


 


 

Met ‘Het perfecte Verzet’ publiceerde Patrick Cornillie vorig jaar een opmerkelijke bundel wielergedichten. Hij is ook de auteur van het ‘Album Freddy Maertens’ en ‘De Mannen achter Merckx’. Philip Hoorne is dichter, schrijver en vast recensent voor Knack. Als Wevelgemnaar kon hij het wielervirus moeilijk ontlopen. Voor het Nederlandse wielertijdschrift De Muur leverde hij een aantal even opmerkelijke als hilarische bijdragen. Paul Rigolle, vaak bekroond als dichter, is opgegroeid in de massageolie- en hotdoggeur van Koolskamp Koers. Hij publiceerde ‘VeloDromen’ en heeft met ‘Het Hart van Bitossi’ een unieke wielerstek op het wereldwijde web. Miel Vanstreels woont en werkt in Maastricht en toert sinds zijn elfde rond op een racefiets. Zijn indrukken noteert hij in wat hij zelf omschrijft als ‘versjes en rijmpjes van een toerist met altijd tegenwind’. Te lezen op het web én in de bundel ‘Dromen van de Col d’Aspin’. Willie Verhegghe ten slotte, stadsdichter van Ninove, is dé Vlaamse zegekoning qua aantal wielergedichten. Hetgeen hij uit pen en pedaal puurde, werd gebundeld in o.a. ‘Peyresourde’, ‘Tourmalet & andere poëzie buiten categorie’ en ‘Renners sterven niet’.


 

Deze literaire avond wordt aan elkaar gepraat door Karel Declercq, cabaretier, wielerfreak én vader van talentvolle junior Tim. Bovendien bekend van zijn komisch jaaroverzicht ‘Het jolijt van de actualiteit’ en de West-Vlaamse taalcursus ‘Mobajakkedoe’. In het Wielermuseum echter zorgt hij voor exclusieve tussenspurtjes.

Wielermuseum Roeselare – zaterdag 7 april 2007 om 20 uur (vooravond van de Ronde van Vlaanderen) – toegang 4 euro (Vrienden van het Museum: 2 euro)