Opwarmen vanavond voor de Tour de France kan vanavond op documentairekanaal NPO Doc. De TV zender zendt vanaf 21.20 een marathon van wielerdocumentaires uit. Geprogrammeerd staan: Nieuwe helden – In het hart van de Tour, Vier vrolijke wielerverhalen, De mislukte Tourstart in Leiden 1978 en Stop at Nothing – the Lance Armstrong Story.

In Nieuwe helden – In het hart van de Tour volgt Dirk Jan Roeleven de renners van team Argos-Shimano tijdens de 100ste editie van de Tour. De wielerploeg wil bewijzen dat je ook zonder doping de Tour kunt winnen. Aansluitend op Nieuwe helden – In het hart van de Tour vertelt Roeleven in Regisseur aan de keukentafel hoe de documentaire tot stand is gekomen.

Eerder op handen gedragen maar nu verguisd door vriend en vijand: de zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong. Iedereen heeft wel een mening over hem, maar kennen we het hele verhaal? In3Doc: Stop at Nothing – the Lance Armstrong Story  van regisseur Alex Holmes een intiem portret van de man achter de grootste sportfraudezaak ooit.

In Vier vrolijke wielerverhalen schetsen Dirk Jan Roeleven en Nando Boers een beeld van de glorie en de pijn die Nederlandse renners in de Tour de France hebben beleefd.

Met de documentaire De Mislukte Tourstart in Leiden 1978 gaan we terug in de tijd. Dirk Jan Roeleven en Misha Wessel maakten een reconstructie van wat er allemaal fout ging bij deze start.

NPO Doc is te bekijken via de kabel, of via een livestream op het internet.