De Nederlandse Toer Fiets Unie bestaat vijftig jaar en dat viert ze op zaterdag 30 september aanstaande met een grote manifestatie op Nationaal Sportcentrum Papendal bij Arnhem. In die vijftig jaar is het toerfietsen steeds professioneler geworden.

Vijftig jaar terug,  in 1956, richtten vier toerclubs in hotel Centraal in Alphen aan den Rijn de Samenwerkende Rijwiel Toer Clubs op om de verschillende toertochten beter op elkaar af te stemmen. Tegelijk verscheen het nog steeds bekende toerboekje waarin de rijwieltoerist zijn kilometers kon vastleggen en afstempelen. Al eerder was er De Rijwieltoerist, een periodiek voor recreatiefietsers waarin een rijwieltoeristenagenda werd opgenomen. Het rijwieltoerisme mocht toen nog uitsluitend worden beoefend op een gewone fiets zonder strakke wielerkleding.
Hoe anders is het anno 2006. De toerders die zich op 30 september op Papendal zullen melden, hebben (bijna) professionele fietsen en kleding. En het prestatiegericht fietsen is inmiddels onderdeel van beleid van de NTFU geworden. Ook heeft de NTFU de mountainbiker ontdekt.
De jubileummanifestatie van de unie kent een uitgebreid programma, met onder meer mountainbiketochten, wegtoertochten, een mountainbikedag voor de jeugd, mountainbikeclinics, clinics tandemrijden met Jan Mulder en de finales van de Rabo Dikke Banden Races. Ook is er een Informatiemarkt Sport en Gezondheid en een symposium Fietssport en Gezondheid.
Iedereen is welkom bij de manifestatie: NTFU-leden en niet-leden.
Kijk op www.ntfu.nl voor meer informatie.
In Fiets nr. 9 van 1 september aanstaande verschijnt een artikel over de geschiedenis en beleidsplannen van de NTFU.