Sportief fietsen wint aan populariteit in Nederland. In de eerste acht maanden van 2010 werden er 5 procent meer racefietsen verkocht en ook de verkoop van sportieve e-bikes, fietsen met elektrische trapondersteuning, groeide fors. Dit blijkt uit resultaten van een onderzoek van GfK in opdracht van BOVAG.

De verkoopplus van de ‘road racefiets’ is goed te verklaren. Dit jaar startte de Giro d’Italia in Utrecht en de Tour de France in Rotterdam: beide grote wielersportevenementen die op enorme belangstelling van het Nederlandse publiek konden rekenen. Ongetwijfeld helpt dit veel mensen op het race-zadel. Van januari tot en met augustus dit jaar werden er 22.000 racefietsen verkocht, 5 procent meer als in dezelfde periode in 2009.

 

MTB/ATB
Het onderzoek van GfK Retail and Technology Benelux in opdracht van BOVAG richtte zich tevens op de categorie MTB/ATB (‘mountainbike’) en hybride-/tourfietsen. Het aantal verkochte MTB/ATB fietsen is uitgekomen op 35.300 stuks, 6 procent lager dan vorig jaar. Opmerkelijk is dat de daling vooral zit in de lagere prijsklasse: fietsers die een MTB/ATB aanschaffen kiezen liever voor een exemplaar in het hogere prijssegment bij de vakhandel.

E-bike op sportieve toer
Die licht terugvallende verkoop in het segment MTB/ATB en hybride-/toerfietsen kan worden verklaard uit de verschuiving van een deel van deze markt richting de e-bike. Maurice Manders, manager BOVAG Tweewielerbedrijven: ‘Waren het enkele jaren gelederen vooral mensen van 54 jaar en ouder die kozen voor een fiets met trapondersteuning,  tegenwoordig eisen de sportievere e-bikes, met derailleurversnelling, een steeds groter aandeel in de verkopen op. Jongeren aarzelen niet meer om een dergelijke fiets aan te schaffen. De e-versie is al doorgedrongen tot het ATB/MTB-segment. De aantallen zijn weliswaar nog laag, maar de ontwikkeling is duidelijk zichtbaar.’
De totale markt van sportieve fietsen is in de eerste acht maanden van 2010 in totaal 157.000 stuks groot. Hiervan kunnen zo’n 7.000 e-bikes gerekend worden tot het segment ‘sportief’, waarmee de markt voor sportieve fietsen een vergelijkbare groei kan verwachten als die van de normale fietsen met  elektrische trapondersteuning.