De bierfiets, een rijdende bar waaraan tussen de acht en twintig personen zich trappend voortbewegen, mag in zijn huidige omvang niet meer de weg op. Zo oordeelde de Amsterdamse kantonrechter gisteren, naar aanleiding van een ongeluk met zo’n meerpersoonsfiets.

Volgens de rechter voldoet de fiets niet aan de Regeling Voertuigen. "De bierfiets is een fiets en geen wagen. Daarom mag hij niet breder zijn dan 1,50 meter."

De fiets waarmee in mei 2009 een ongeluk in Amsterdam-Noord werd veroorzaakt, was 2,20 meter breed. In de strafzaak veroordeelde de rechter het verhuurbedrijf van de fiets verder tot een boete van vijftienhonderd euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De verhuurder zou niet voldoende informatie hebben verstrekt aan de huurders. In feite betekent het oordeel van de kantonrechter dat iedere bierfiets breder dan 1,50 meter de weg niet meer op mag. Mochten andere rechters dit oordeel volgen, dan is het weggebruik van bierfietsen, zonder eventuele ontheffing, niet meer toegestaan.

Wim Withagen, eigenaar van Withagen-attractieverhuur en verhuurder van de veelbesproken bierfietsen, denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. "Wij geven duidelijke instructies mee. Bestuurders tekenen ook een verklaring waarin de regels met betrekking tot de fiets duidelijk zijn uitgelegd. Daarom verwacht ik niet dat de Amsterdamse uitspraak gevolgen voor ons heeft." Withagen verhuurt bierfietsen met een breedte van 1,90 meter. "Misschien is een vergunningssysteem wel goed, dan wordt het kaf van het koren gescheiden."

(bron: www.bndestem.nl)