Nog minder dan een maand voor de start van de eerste West-Oosttocht door Duitsland en eindelijk staat de route vast. Het is de organisatie van de Trans Germany (8 t/m 17 juni) gelukt in 800 kilometer 18000 hoogte meters te vinden. Volgens racedirecteur Uli Stanciu is het een parcours waar niet alleen spierkracht, maar ook hersenen voor nodig zijn.

Elke etappe heeft een eigen karakter, met vlakke stukken, waar waaiers gevormd kunnen worden, singletracks
tot verlaten modder- en gravelwegen met een fantastisch uitzicht. Zo moeten de rijders halverwege de Eselsweg overwinnen, een oude transportroute. Daar zullen ze 40 kilometer lang geen mens tegen komen. Etappe zes biedt de ‘Rennstieg’, gebruikt voor transport jaren geleden.

De laatste berg in de Trans Germany heeft de Cima Coppi (het hoogste punt). Van de top van deze Fichtelberg, 1214 meter boven zeeniveau dalen de rijders naar de finish in Oberwiesenthal.

De 59-jarige Stanciu is al bijna 12 maanden bezig met het uitzetten van het parkoers. “Je moet met veel dingen rekening houden. Zo moeten eerst de juiste etappe plaatsen worden gevonden. Ook de infrastructuur van deze plaatsen moet op onze komst zijn ingesteld. Daarna moet de weg tussen de plaatsen worden bepaald. Deze moet uitdagend zijn voor alle niveaus.”

“En dan moeten alle vergunningen daarvoor ook nog worden afgegeven. Elke wijziging in de route geeft meer kilometers. We startten met het idee om gemiddeld per etappe 80 kilometer te rijden. Inmiddels zitten we al aan de 100…” Voor mountainbikers die alsnog mee willen doen is er goed nieuws. Je kunt je nog steeds online registreren op www.bike-transgermany.de.