Vandaag finishen de Tourrenners in L’Alpe-d’Huez. Ze nemen de slotklim over de 21 beroemde bochten vanuit le Bourg-d’Oisans. Maar je kunt ook (deels) via andere weggetjes omhoog.

15e ETAPPE 18 JULI 187 KM
DriemaalL’ Alpe-d’Huez
De beklimming van de beroemde Alpe is de finale van een zware bergetappe die eerst over de Izoard en de Lautaret voert. De renners klimmen naar het skidorp L’Alpe-d’Huez vanaf de klassieke kant, vanuit Bourg d’Oisans. Er zijn echter meer wegen naar boven.
De mooiste is misschien wel via de Col de Sarenne, vanuit Le Freney-d’Oisans. De renners zullen dit dorpje aan de Barrage du Chambon ook passeren, op hun weg naar de voet van de Alpe. De Col de Sarenne ligt ten oosten van Alpe d’Huez op 1999 meter hoogte. Eerst neem je de D25 en vervolgens houd je links aan voor de D25a. Het mooie, smalle en erg rustige weggetje stijgt onregelmatig met passages tot 11 procent en zelfs een stukje 15 procent. De gemiddelde stijging is met 5,7 procent milder dan de klassieke klim naar L’Alpe-d’Huez. Grootste hindernis is het wegdek, waarin op regelmatige afstand afwateringsgootjes zijn gemaakt. Na de col gaat het licht dalend westwaarts naar het bekende skidorp.
Je hebt vanuit Le Freney nog een optie: neem de weg naar Auris en houd bij de afslag naar het bergstation Auris links aan voor de D211a. Die prachtig smalle weg loopt rakelings langs een afgrond met een prachtig uitzicht op het dal van de Romanche en Bourg-d’Oisans; eerst stijgend, dan dalend. Hij komt uit bij het dorp La Garde en daar kun je de klassieke klim weer oppakken.
Een ideale klim om ‘erin’ te komen is L’Alpe-d’Huez vanuit westelijke richting. Nu begin je in het dal van de Col de la Croix de Fer bij Rochetaillée. Bij het stuwmeer, na het dorpje Allemont, ga je rechtsaf omhoog voor de D211b richting Villard-Reculas. Een mooie, gelijkmatige klim (gemiddelde stijging 5,1 procent) die na een korte afdaling uitkomt in het bergdorp Huez. Daar kun je de klim vervolgen over de grote weg naar L’Alpe-d’Huez.

Klik hier voor meer nieuws, liveticker en achtergronden: