Elke dag een wetenswaardigheid uit de Tourbijlage van Fiets 7. Vandaag over het fenomeen hongerklop.

14e ETAPPE 16 JULI 180,5 KM
Hongerklop
Roger de Vlaeminck stapte tijdens de wedstrijd wel eens af bij een plaatselijke bakker om voor onderweg wat taartjes te scoren. Tegenwoordig weet een beetje profwielrenner dat hij de calorieën van dertig moorkoppen wegfietst en tien grote bidons moet wegklokken om zijn lichaamswater op peil te houden op een Tourdag. Maar ook bij goed geprepareerde professionals gaat er wel eens wat mis. Minuten worden dan verloren door de zogenaamde hongerklop. Alle energie lijkt weg te stromen uit de benen, doordat de spieren geen koolhydraatje meer kunnen vinden. Het getrainde lichaam valt dan terug op de verbranding van vetten en eiwitten en dat gaat zeer moeizaam. Een top drie van dramatisch verlies door hongerklop:
1. Indurain 6 juli 1996, etappe naar Les Arcs. Indurain verloor 3 minuten in de laatste vier kilometer. Na deze etappe kwam het niet meer goed met de Spanjaard waardoor hij een zesde touroverwinning niet op zijn naam kon zetten.
2. Ullrich, 27 juli 1998, etappe naar Les Deux Alpes. Der Jan verliest 8 minuten op Pantani en kan daardoor een tweede Tourzege dat jaar vergeten.
3. Armstrong, 18 juli 2000, etappe naar Morzine. Op de Joux-Plane krijgt Armstrong te maken met een bijna desastreuze hongerklop. Hij revancheert zich echter in de tijdrit en wint de Tour voor de tweede keer.
Een eervolle vermelding verdient Armstrong nog omdat hij in de individuele tijdrit naar Cap’Découverte in 2003 anderhalve minuut verloor op Ullrich door uitdroging. Het herstel van uitdroging duurt langer dan de effecten van een hongerklop. Toch weet Armstrong, zoals we natuurlijk allemaal weten, ook deze tour op zijn naam te zetten.
Yneke Vocking, voedingsdeskundige

Klik hier voor meer nieuws, liveticker en achtergronden: