De Tour is bijna twee weken onderweg en het herstelvermogen van de renners wordt steeds doorslaggevender. Dion van Bommel, arts van de Rabobank-ploeg, over herstellen in de Tour.

12e ETAPPE 14 JULI 211,5 KM

Herstellen in de Tour
Vandaag rijdt de Tourkaravaan van Luchon naar Carcassonne. We laten de Pyreneeën letterlijk achter ons. De voorgaande twee dagen zijn overleefd door de vanochtend gestarte renners. De benen van veel renners zullen nog pijn doen van de twee bergetappes. Voor de niet-klimmers is zelfs rijden in de bus de afgelopen twee dagen een enorme inspanning geweest. De Tour is inmiddels ook bijna twee weken onderweg, dus zelfs voor de sterkste renners beginnen de dagen te tellen. Renners worden moe, sommigen zijn te moe om te slapen. Een enkeling krijgt last van zijn maag, last van zijn zitvlak en andere kwaaltjes.
De renners moeten dan ook optimaal verzorgd worden. Direct na de etappe koolhydraten eten ter aanvulling van de verbruikte energie en veel drinken. Zeker als de temperaturen hoog zijn. Zo snel mogelijk na aankomst vertrekken naar het hotel. Soms is dat, zeker in bergetappes, nog een fors eind reizen. De Tour is een spektakel en de hotels in de omgeving van aankomstplaatsen zijn vaak ver van te voren geboekt. Het komt daardoor regelmatig voor dat we na de aankomst een tot twee uur in de auto zitten om in ons hotel te komen. In het hotel direct masseren, opnieuw eten en rusten. Zo moeten de renners proberen zich weer op te laden voor de volgende dag.
Dion van Bommel, arts Rabobank-wielerploeg


 

Klik hier voor meer nieuws, liveticker en achtergronden: