Dagelijks blogt de ploegleider Dirk Jan Roeleven van de BikeWriters-ploeg vanuit het Tour for Life kamp. Acht BikeWriters schrijven een boek met acht wielerverhalen tussen Italië en Nederland. Roeleven interviewt dagelijks de BikeWriter van dienst. Vandaag de laatste bijdrage, Met oud-profrenner Maarten Ducrot, tv-commentator en schrijver van het boek Wie de trui past, trekke hem aan en Jan Eikelboom, verslaggever bij Nieuwsuur, de opvolger van NOVA.

Dirk Jan: Waar zijn we ?

Maarten: (hijgend) Op een camping bij Vielsalm in de Ardennen. (hijgt) Ben net binnen na een tocht van 228 km en dan begin je al vragen te stellen!

Dirk Jan: Je ziet er goed uit!

Maarten: Schei uit man. Ik ben echt goed kapot. Klassieke fout gemaakt door niet continu te blijven eten. Maar ik heb het wel volbracht. Reed 27 gemiddeld en zat achtenhalf uur in het zadel. Voor een matig getrainde man van 52 toch niet gek. De laatste keer dat ik meer dan 100 km fietste was 10 jaar geleden toen ik met mijn broer en zwager Luik – Bastenaken – Luik reed. Dit jaar heb ik maar 600 kilometer gefietst, hooguit.

Dirk Jan: Medisch wonder?

Maarten: Nou ja, het is wel ongelooflijk dat het lijf zich nog niet gewonnen geeft. Blijkbaar ben ik nog steeds niet oud genoeg.

Dirk Jan: Wat wil je de wielerjeugd als moraal van het verhaal meegeven?

Maarten: Dat ze moeten blijven eten, ook als ze geen honger hebben. En dat wielermannen geen zelfmedelijden moeten hebben. Je ziet hier jongens al terugschakelen als de heuvel in zicht komt. Dat slaat echt helemaal nergens op.

Dirk Jan: Vond je het een leuk spektakel, Tour for Life?

Maarten: Ja, fantastisch! Vooral de onderlinge sfeer en dat iedereen zich voor Artsen zonder Grenzen inspant. Doet me als katholieke jongen denken aan de missionarissen die ook altijd in gebieden zaten waar verder niemand heen wilde of durfde.

Dirk Jan: En de sfeer tijdens de koers?

Maarten: Ik dacht te merken dat als mensen sneller dan ik een heuveltje beklommen ze meteen dachten dat ze de Tour kunnen winnen. Grappig fenomeen, Tour de France spelen.


Dirk Jan: Dank je Maarten, daar komt je opvolger BikeWriter Jan Eikelboom aanlopen voor de laatste etappe.

Jan: Ja, eigenlijk zou ik de Koninginnerit rijden, maar ik kon eindelijk na drie jaar soebatten de Iraanse president interviewen voor het nieuwe tv-programma Nieuwsuur. Uitgerekend op mijn finest hour in deze Tour for Life. Vandaar nu slechts 100 kilometer naar de finish in Valkenburg.

Dirk Jan: Baal je?

Jan: Het is heel dubbel. Werk en plezier gaan niet altijd samen. Maar de laatste dag fietsen heeft ook speciale kanten.

Dirk Jan: De aankomst op de Cauberg. Hoe was dat?

Jan: Kippenvel, niet normaal. Ruim vierhonderd man reden in colonne naar boven, alle teams in slagorde naast elkaar. Echtgenotes, ouders, kinderen, opa en oma. Iedereen flankeerde massaal de Cauberg en had tranen in de ogen. Spandoeken, bloemen, spreekkoren. Echt een fantastisch gezicht en emotioneel gevoel. Het is ook niet niks natuurlijk, in acht dagen van Italië naar huis fietsen. 

Dirk Jan: Volgend jaar weer?

Jan: Als er geen president roet in het eten gooit graag. Maar ik ga opschieten, de deadline voor mijn hoofdstuk van het BikeWriters boek nadert.

Dirk Jan: Maak er wat moois van!

Jan: Reken maar.

BikeWriters on Tour for Life verschijnt in oktober en is nu al te bestellen. De opbrengst gaat naar Artsen zonder Grenzen. Acht schrijvers, Richard Plugge, Jan Eikelboom, Nando Boers, Thijs Zonneveld, Pieter Cramer, Fred Segaar, Maarten Ducrot en Dirk Jan Roeleven vertellen het verhaal van Tour for Life 2010. Het boek is nu tijdelijk voor in te tekenen voor slechts € 12,50 via: www.bikewriters.nl.

Meer informatie over de Tour for Life vind je op www.tourforlife.nl.