Dagelijks blogt de ploegleider Dirk Jan Roeleven van de BikeWriters-ploeg vanuit het Tour for Life kamp. Acht BikeWriters schrijven acht wielerverhalen tussen Italië en Nederland. Roeleven interviewt dagelijks de BikeWriter van dienst. Vandaag Thijs Zonneveld, sportjournalist voor De Pers en schrijver van diverse wielerboeken.
 

Dirk Jan: Hoe was je dag?

 

Thijs: Heerlijke dag gefietst. Lekker zonnetje, mooie venijnige klim, maar het begin was prut. Bij het verlaten van de camping reed ik al lek. Daarna een inhaalrace naar team Het nieuwe wielrennen.

 

Dirk Jan: Waar zit je nu?

 

Thijs: Ik zit nu in Belfort aan een meer op een camping met 425 fietsers. We zijn net binnen.  De zon gaat langzaam onder, er staat een rij voor de maaltijd en iedereen heeft zijn tent al opgezet.

 

Dirk Jan: Waar staat jouw tent?

 

Thijs: Ik? In een tent? Doe normaal! Ik slaap in een hotelletje verderop. Lekker een eigen wc en niet in een rij voor de douche. Maar ik heb echt veel respect voor die 50 teams die elke avond hun tentenkamp opbouwen en dat ’s ochtends weer afbreken. Om daarna een serieuze etappe te rijden.

 

Dirk Jan: Wat is je indruk van het geheel?

 

Thijs: Het is echt heel leuk om hier bij te zijn. Iedereen is vrolijk, onderweg word je door mensen van allerlei teams aangemoedigd. Ik werd heel vrolijk van de supportermeisjes van Team Amsterdam. Die schreven de namen van renners op het wegdek met krijtjes en schreeuwden de longen uit het lijf. Ik dacht dat ze het alleen voor mij deden, maar ze schreeuwden werkelijk iedereen naar de top. Dat maak je toch weinig mee tegenwoordig.

 

Dirk Jan: Zijn er dan geen wanklanken?

 

Thijs: Eigenlijk niet. Mooi voorbeeld, toen we zojuist op de camping in Belfort finishten, zette een vermoeide rijder zijn fiets tegen de stacaravan van een Fransman. Die kerel pakt de fiets, smijt hem op de grond en vloekt hardgrondig. Met een niet brandende peuk in de mond kijkt hij agressief in het rond. De fietser loopt rustig naar hem toe en vraagt: Vuurtje?

 

Dirk Jan: Wat is de moraal van het verhaal?

 

Thijs: Tevoren dacht ik, wat een martelgang voor die teams, die afstanden per dag en al die hoogtemeters. Als ze dat maar gaan redden. Maar wat ik aantrof was ongelooflijk. Zo vrolijk en enthousiast. Bijna on-Nederlands.

 

Dirk Jan: Dus volgend jaar doe je de hele week mee?

 

Thijs: Zou wel leuk zijn, maar dat gedoe met die tentjes zie ik echt niet zitten.

 

BikeWriters on Tour for Life verschijnt in oktober en is nu al te bestellen. De opbrengst gaat naar Artsen zonder Grenzen. Acht schrijvers, Richard Plugge, Jan Eikelboom, Nando Boers, Thijs Zonneveld, Pieter Cramer, Fred Segaar, Maarten Ducrot en Dirk Jan Roeleven vertellen het verhaal van Tour for Life 2010. Het boek is te bestellen via: www.bikewriters.nl.

 

Meer informatie over de Tour for Life vind je op www.tourforlife.nl.