Dagelijks blogt de ploegleider Dirk Jan Roeleven van de BikeWriters-ploeg vanuit het Tour for Life kamp. Acht BikeWriters schrijven acht wielerverhalen tussen Italië en Nederland. Roeleven, schrijver van het boek De Nieuwe Fiets, interviewt dagelijks de BikeWriter van dienst. Vandaag is de beurt aan ploegleider Dirk zelluf.

 

“Het vak van ploegleider in een monsterexpeditie als Tour for Life is ernstig onderschat. Het feit dat ik pas vandaag de blog van gisteren kan tikken, bij een ondergaande zon op een mega-camping in de Jura, zegt genoeg. Nergens tijd voor, hand en spandiensten, de BikeWriters-gedachte uitdragen op de dagelijkse talkshow in de centrale tent, nauwelijks slapen door kou, luid snurkende buurman en overvolle blaas. Maar gisteren mocht ik zelf aan de bak. Onvoorbereid omdat Jan Eikelboom, de BikeWriter van dienst voor een langverwacht interview naar het Midden Oosten moest voor Nieuwsuur, de opvolger van NOVA. Hij was super goed getraind, zou voor het eerst van zijn leven serieuze cols beklimmen (Croix de Fer en Madeleine) en huppelde al maanden in het rond van voorpret. Tot zondagmorgen het telefoontje kwam dat hij het werk voor Madeleine moest laten gaan. Dus ploegleider Dirk moest invallen. Ongetraind, met slechts wat Hollands polderwerk in de benen zou ik alleen de Madeleine hoeven rijden. Ik zou met de meisjesploeg van de Ciclista’s mee mogen rijden, die als eerste vertrekken, maar ik miste de start omdat ik was verdwaald. In alle stress kon ik geen fietshandschoenen vinden en had ik geen tijd meer voor een lichte warming up. Vloekend en tierend meteen vanuit La Chambre de Col de la Madeleine (2000 m) op. Het werd een zegetocht! Uitsluitend lieve meisjes langs de kant die de waggelende fietser proberen op te beuren. Met mannen die net als ik moeizaam omhoog gingen knoopte ik gezellige praatjes aan om de tijd te doden en om te vergeten dat hier een martelgang gaande was. Iedereen leek er van op te fleuren, niet in het minst de fietsende BikeWriter van dienst. Toen startnummer 47 op 2 km onder de top Hoe sterk is de eenzame fietser inzette, was mijn dag helemaal goed. Ik had de volgens Thijs Zonneveld zwaarste Alpenreus gevloerd en kwam boven. Vraag niet hoe? Vraag liever niks, lees mijn hoofdstuk straks maar voor het grote boek BikeWriters On Tour For Life”.

 

BikeWriters on Tour for Life verschijnt in oktober en is nu al te bestellen. De opbrengst gaat naar Artsen zonder Grenzen. Acht schrijvers, Richard Plugge, Jan Eikelboom, Nando Boers, Thijs Zonneveld, Pieter Cramer, Fred Segaar, Maarten Ducrot en Dirk Jan Roeleven vertellen het verhaal van Tour for Life 2010. Het boek is te bestellen via: www.bikewriters.nl.

 

Meer informatie over de Tour for Life vind je op www.tourforlife.nl.