Na de etappe van gisteren moest de Tourkaravaan zich ’s avonds nog verplaatsen naar het Europese vasteland. Vandaag staat immers in Duinkerken de volgende etappe weer op het programma.

Voor lange verplaatsingen regelt de organisatie van de Tour meestal een vliegtuig, maar de renners geven er de voorkeur aan met de trein te reizen. De reis naar Duinkerken gaat echter over het water. Speciaal voor de overtocht is SeaFrance, de enige Franse maatschappij op de route, de officiële ‘Grand Depart Transport’ sponsor geworden. SeaFrance zal het hele Tourcircus per ferry overzetten van Dover naar Calais. Veel ferry’s zijn er niet
nodig om alles en iedereen van de Tour over Het Kanaal te vervoeren. Op een ferry is plaats voor 1900 passagiers en 700 auto’s. Daarnaast is er ook nog ruimte voor overige vracht. De reis duurt ongeveer anderhalf uur en de renners hoeven zich geen moment te vervelen. De luxe ferry’s zijn uitgerust met lounges, bars, restaurants, winkels en speelruimtes. Maar misschien hebben de renners meer behoefte aan een massage, een groot bord pasta en een bed om in te slapen.