Een lange rit door zuidelijk Frankrijk betekent voor de renners veel drinken en veel bidons over lichaam en hoofd gieten om oververhitting te voorkomen.

Want ze koelen af door rijwind die langs de vochtige huid blaast. De huid kan vochtig zijn van zweet en/of van water uit een bidon. Wanneer dit vocht verdampt, wordt warmte onttrokken aan het lichaam. En dat is nodig ook, want slechts een deel van de energie die een renner verbruikt,
wordt omgezet in vermogen op de pedalen, een groot deel wordt omgezet in warmte. En die warmte moet het lichaam uit, anders stijgt de lichaamstemperatuur. De renners doen er ook goed aan in de hitte een zweetshirt met grote gaten te dragen, of alleen een wielershirt. Bij voorkeur is dat een shirt dat helemaal opengeritst kan worden, zodat de rijwind goed langs het lichaam kan circuleren. Ook de helm moet luchtig zijn.

In de bidons gaat een combinatie van suikers en water om aan energie en vocht te komen. Een klein beetje zout zorgt voor een betere opname door het lichaam. Zo kan het lichaam maximaal 60-65 gram suikers per uur opnemen en maximaal ongeveer 1,2 liter vocht (zie ook het artikel van Jabik Jan Bastiaans in Fiets 7-2007 over presteren in de hitte)