Het Amerikaanse Schwinn bestaat dit jaar zeventig jaar. Om dat te vieren is er een speciale uitvoering: ‘The Paramount 70th Anniversary frameset’.

Gemaakt van  Reynolds 953 stainless steel, gelakt in ‘metallic candy apple red’ en ook de Reynolds UL carbon voorvork is in deze mooie kleur gespoten. Mooi is de ‘ full-custom stainless steel lug set’, in de stijl van de originele Paramounts. Nu zal niet iedereen weten wat de Paramount was; in de jaren ’80 waren er ook in Nederland Paramount modellen, maar dan bij de MTB. Paramount was de luxe tak van Schwinn; alle modellen waren handgemaakt in Waterford, Wisconsin.

De fabriek is later verkocht aan ex-werknemers Richard Schwinn en Marc Muller die nog steeds de ‘hand-built bicycles’ maken. ‘The Paramount 70th Anniversary frame’ komt uit hun handen. Staal zwaar? Een frame met Shimano Dura-Ace 7900 en Mavic R-SYS wielen weegt net 7, 50 kilo ( bron: www.cyclingnews.com). En staal goedkoop? Nou nee: elk van de zeventig framesets kost US$7000.  Yep, zevenduizend dollar…. www.schwinnbikes.com