De Italiaanse ex-profwielrenner Andrea Tafi droomt van een comeback in het peloton. Niet als renner, wel als manager van een Toscaanse superploeg naar het voorbeeld van het Baskische Euskaltel.

Tafi zelf stopte na Parijs-Roubaix 2005 met koersen en is sedertdien druk in de weer geweest met de organisatie van zijn fietshotelletje in het Toscaanse Lamporecchio, Il Borghetto di Andrea Tafi (www.ilborghettodiandreatafi.it). “Ons fietshotel is een schot in de roos geweest en we gaan er nog verder in investeren. Maar ik heb nog andere dingen aan mijn hoofd”, aldus Tafi. Een van zijn bezigheden is het adviseren en runnen van de lokale belofteploeg. Die heet in 2008 voluit Grassi-Sansi-Mapegrete-Scott-Mastromarco. In een ver verleden was die ploeg overigens de bakermat van de Bennati’s, Ricco’s en Bettini’s van deze wereld.
“Het is een hele mond vol voor een flink opgewaardeerd jeugdteam in vergelijking met wat ze 2007 was. De kern is dus de 20-koppige belofteploeg, maar we hebben ook 23 junioren, 15 nieuwelingen en 15 aspiranten in de rangen.” Op termijn (een tweetal jaar) wil Tafi graag een verlengstuk zien gebreid aan dit team. “Ik zit al een poos in mijn hoofd met het bouwen aan een Toscaanse superploeg. In Toscane klopt toch het hart van het Italiaanse wielrennen. Zou het niet fantastisch zijn om met een eigen wielerploeg naar buiten te treden?”


(Tekst: Frederick Backelandt, Foto: Cor Vos)