De Strava Heatmap is voor het eerst sinds 2015 aangepast. Er zit nu 6x zoveel data in als voorheen. Met in totaal een miljard(!) activiteiten. Dan zijn een heleboel kudos.

Strava’s heatmap is, simpel gezegd, een plaatje met daarop alle activiteiten van de Strava-gebruikers. Hoe vaker een weg gebruikt wordt, hoe meer deze oplicht op de heatmap. Zo zie je in 1 oogopslag dat er in Friesland minder wordt gefietst dan in Drenthe, om een simpel voorbeeld te geven. Je kunt ook je eigen heatmap bekijken. Leuk om eens wat inspiratie op te doen van niet of weinig gefietste paden bij jou in de buurt.

Om je een idee te geven van de inhoud van Strava’s  heatmap:

  • 1 miljard activiteiten
  • 3 biljoen latitude/longitude punten
  • 13 biljoen pixels
  • 10 terabyte onbewerkte data
  • Een totale afstand van 27 miljard kilometer
  • Een totale tijdsduur van alle activiteiten bedraagt 200.000 jaar
  • 5% van de aarde is gecoverd

Meer dan alleen extra data

Strava heeft niet alleen veel meer data toegevoegd. De code die de heatmap tekent is sterk verbeterd. Er is nu een dubbele resolutie en de manier waarop alles wordt weergegeven is sterk verbeterd. Naast het feit dat de vorige heatmap code helemaal opnieuw geschreven moest worden, was het ook nog zaak aan een aantal regels te voldoen. Zo mogen privé-ritten uiteraard niet worden meegenomen, de privacy zone (hoeveel km van je huis wil je privé houden?) moet worden uitgefilterd en er is een optie voor mensen die willen dat hun activiteiten totaal worden uitgesloten van de heatmap. Verder zijn er filters toegevoegd om ‘foute data’ uit te sluiten. Bijvoorbeeld een fietsrit die per ongeluk als hardloopactiviteit gelabeld is wordt nu herkend en uitgesloten. Ook de virtuele ritten, zoals op Zwift, worden niet meegenomen in de heatmap.

Heat Rasterization

Na het filteren van alle data, worden alle latitude/longitude coordinaten vertaald naar Web Mercator Tile coördinaten met zoomlevel 16. Dit zoomlevel verdeelt de wereld in een mozaïek van 2¹⁶ x 2¹⁶ stukjes die ieder 256 x 256 pixels groot zijn. Verder is het een heel technisch verhaal. Best interessant voor wie precies wil snappen hoe een ritje uiteindelijk na heel veel rekenwerk wordt teruggebracht tot pixels op een tegel. Op https://medium.com/strava-engineering/ lees je alles over de achterliggende techniek en de problemen waar de ontwikkelaars tegenaan liepen.

Strava Metro, voor betere fietspaden

Naast het tonen van mooie visuals, heeft de heatmap van Strava ook nog een praktisch nut. Met Strava Metro levert onze favoriete fietsapp namelijk belangrijke informatie aan wegenbouwers, gemeentes, ontwikkelaars van steden etc. Uiteraard tegen betaling, want dit is het grootste verdienmodel van Strava.