Afgelopen maand hebben veel fabrikanten nieuwe producten en fietsen voor het 2008-programma aan de pers getoond. Veel van deze producten ga je de komende maanden in het blad terug zien. Maar hier en daar willen we al een tipje van de sluier oplichten.

Specialized introduceerde in het zonnige Madrid een hele reeks nieuwtjes. Bij de mountainbikes viel vooral de nieuwe Stumpjumper op, met een eigen Specialized FutureShock-voorvork. En daarnaast zette het Amerikaanse merk een hele lijn damesfietsen neer. Niet gewoon een dames-model van een herenfiets, maar echt een complete lijn. Dus een wedstrijdgerichte serie, de Era, die gebruikt maakt van het veersysteem dat we al van de Specialized Epic kennen. Daarnaast een sportieve serie, de Safire. Het ontwerp van het gebruikte veersysteem komt overeen met dat van de nieuwe Stumpjumper. Allebei de lijnen zijn compleet, dus van een carbon topmodel tot eenvoudigere aluminium modellen. Het verschil is de aangepaste geometrie en op vrouwen gerichte onderdelen. Maar ook aangepaste vering en zelfs lichtere buizen omdat vrouwen iets minder wegen dan mannen.

De eigen FutureShock-vork maakt gebruik van een carbon kroonstuk en een flink oversized lager. Hierdoor kan een lichte en enorm stijve constructie gevormd worden. De stijfheid komt ook de stuurprecizie ten goede. Ook een oversized as in het voorwiel helpt de vork aan stijfheid.