Voor modeljaar 2007 komt het Amerikaanse Specialized met een geveerde voorvork die in eigen huis ontwikkeld is. De voorvork is voorlopig alleen beschikbaar in de totaal vernieuwde Enduro. Daarnaast krijgen de Enduro, maar ook de Stumpjumper en de Epic ook Specialized-veerelementen.

In Zuid-Duitsland heeft Specialized voor de wereldpers de geheel nieuwe Enduro geïntroduceerd. Het huidige model – de tweede generatie – ging meer richting stevig gebruik, zelfs freeride. Fans van de eerste Enduro – nog met dertien centimeter veerweg en een crosscountry-geometrie – haakten af bij de tweede versie. Goed nieuws voor al die fans, de komende Enduro heeft weliswaar vijftien centimeter veerweg voor en achter, maar is gezegend met een allround geometrie.

Naast de opvallende vormgeving van het frame valt meteen de dubbelekroon-voorvork op. De FutureShock E150 is geheel door Specialized ontwikkeld. En omdat de vork onderdeel is van de nieuwe Enduro gaf dat Specialized de mogelijkheid eigen ideeën te verwerken. Zo is gekozen voor een dubbelekroon-constructie omdat die lichter is, stijver is en de vork een lagere inbouwhoogte heeft. Ook de keuze voor een steekas, zoals bij downhillvorken, geeft Specialized de mogelijkheid de vork nog lager te bouwen, omdat de brakebooster kleiner gemaakt kan worden. Het dempingsysteem is zeer hoogwaardig en is vergelijkbaar met motorcross-techniek: pure functionaliteit. Voor het klimmen kun je de vork vier centimeter lager zetten. De achterdempers zijn op dezelfde techniek gebaseerd. Maar de versies op de Stumpjumper en Epic krijgen weer een ‘Brain’-functie, de automatische lockout van Specialized.

Denk nu niet dat de 2007-enduro een fiets is voor jongens en meiden die vooral naar beneden willen. Net als de eerste generatie Enduro is de komende uitvoering een allrounder die ook zeer goed klimt. Zelfs in Nederland en Vlaanderen zal de Enduro een zeer bruikbare en razendsnelle fiets zijn. Zoveel werd tijdens de introductie wel duidelijk.


(Foto’s: Ronald Jacobs)