Hoe zwaar zal het zijn? Elke dag met deze hitte ruim 200 kilometer fietsen. Een idee van de zwaarte voor de renners in de Tour de France kon elke liefhebber afgelopen maandag zelf krijgen tijdens de T-Mobile Tourtocht. 135 Kilometer op en af door Voerstreek en Zuid-Limburg. Zweten in het kwadraat.

Dankzij Rijkswaterstaat en de werkzaamheden op A2 en A27 beginnen Menno en ik pas om 11.30 uur aan de 135 kilometer lange toertocht vanuit Valkenburg. Lekker Nederlands, met temperaturen van boven de dertig graden op het heetst van de dag gaan fietsen. Maar goed, er staat een fikse bries, die voor enige verkoeling zorgt. En voor nog zwaardere benen, want het begin van de tocht gaat geheel tegen de wind in. Vanuit Valkenburg gaat het in rap tempo richting Voerstreek. Shimano FietsChallenge gebied zeg maar. En dat is mooi fietsen. Lekkere klimmetjes, ook nog veelvuldig tussen de bomen, dus met de hitte valt het eigenlijk nog wel mee. Of zijn we inmiddels gewend aan de hoge temperaturen?

Het is druk geweest, voor ons rijdt een peloton van zo’n drieduizend man. Mensen die slimmer zijn dan wij en al om 8.00 uur vertrokken. Volgens de organisatie hadden het er meer kunnen zijn. Als de Tourtocht maar in het weekend was geweest. Bovendien zorgt nu het werkverkeer voor enig oponthoud op sommige klimmetjes. Ook in Limburg wordt op maandag gewoon gewerkt. Aan de andere kant vindt elke deelnemer het wel weer mooi om daags voor de Tour de France over het officiële parcours te rijden. De meesten maken er ook een tweedaags uitje van. Maandag fietsen, dinsdag kijken.

Bij Jevoumont en Theux pikken we na de goed verzorgde ravitaillering de officiële route op. We verbazen ons in Theux en Verviers over de levensgevaarlijke route. En we zijn blij dat wij niet met 50 per uur op de rotondes afhoeven te vliegen, die weliswaar met strobalen zijn beveiligd maar toch. We rijden beiden nog wel eens een wedstrijdje en we weten wat er in een groot peloton gebeurt op dat soort plekken. We weten dan nog niet dat het daar is dat Erik Dekker een dag later een verschrikkelijke valpartij zal meemaken. Het gat hebben wij niet gezien.

Na het lelijke stuk tussen Verviers en Thimister wordt het weer mooi op weg naar Aubel en later de Loorberg. Zuid-Limburg blijft een mooi fietsgebied. We schreven het al in Fiets in onze voorbeschouwing op deze etappe. Het jammer was dat er veel mooie klimmetjes links blijven liggen. En voor de koers is het jammer dat er zo veel vlak tussen elke klim zit. Het zorgt er wel voor dat de Cauberg weer eens echt voor scherprechter kan spelen! En dat maakt de naam en faam van onze enige berg in het buitenland alleen maar groter. Voor het peloton toerders is de Cauberg ook een scherprechter. Na 135 kilometer in de hitte is de Valkenburgse bult te steil voor velen. De stoep is bezaaid met wandelende fietsers. Maar genoten hebben ze, ook de dag erna.