Van 1 tot 7 oktober werd in de Zuid-Afrikaanse provincie Mpumalanga de eerste Selati AfriCycle Tour georganiseerd. Peter Schaillie uit Geraardsbergen was een van de weinige Belgische deelnemers en stuurde ons een verslag. De wielerwedstrijd is vrij onbekend, en onbekend is onbemind, maar dat is een verkeerde conclusie vindt Schaillie voor deze unieke fietshappening. Zijn bevindingen op een rij.

De Selati AfriCycle Tour is een zevendaagse rittenwedstrijd voor profs, amateurs, masters en open categorieën. Het hele gebeuren wordt op poten gezet door de organisatie 180° onder leiding van Xavier Scheepers en project manager Peter Postema.
Connect, Compete, Conserve is het motto van de wielerwedstrijd. In goed één week werden 700 km afgelegd. Er stonden 120 deelnemers aan de start. Gestart werd in Ermelo, verder waren er etappes in Badplaas, Barberton, White River, Lydenburg, Blyde River Canyon, Sabie en Hazyview (nabij het Kruger Park). Hoogteverschil tot 8000 m, stevige klimkost dus. De hoogste col, de Long Tom Pass, is hoger dan 2000 meter. De wegen zijn er goed berijdbaar.
Inschrijven kostte (met een upgrade van de accommodatie) € 750,-, maar daar kreeg je heel wat voor terug. Voor een habbekrats werd je met een busje in Johannesburg aan het vliegtuig opgehaald en na een week ook teruggebracht. Hotels, resorts, lodges en B&B’s zijn uitmuntend. Je bagage – een door de organisatie geleverde rider bag – werd in je kamer opgehaald en overgebracht naar je volgende overnachtingsoord. ’s Avonds was er centraal een verzorgd diner met prijsuitreiking en ceremonie. Ook hier werd je in je hotel opgehaald en naar het event gebracht. De maaltijden waren aangepast aan het leveren van de zware fietsinspanningen: vetarm, koolhydratenrijk. Na en voor elke rit was er mogelijkheid tot massage.  Er waren voldoende motoren en wagens die het wielerevenement begeleiden en voor de veiligheid instaan.
Dit jaar werd de Zwitserse ex-toprenner Tony Rominger aangetrokken als gastrenner. Voor volgend jaar wordt uitgekeken naar een (ex-)vedette uit België en/of Nederland. Volgend jaar mikt de organisatie op 300 deelnemers aan de start. Wat de uitslagen betreft: er is een individueel klassement en er zijn klassementen voor teams van twee en/of vier man. Tijdens de ceremonie ’s avonds werden truien en prijzengeld uitgereikt. Er viel overigens een redelijke stuiver te verdienen.

Noël Derder, Bart Meganck, Danny Olivier en Peter Schaillie uit de regio Ninove/Geraardsbergen waren de enige Belgische inbreng en schreven in bij de ploegen per twee. EBS/Eco Build Systems, een Zuid-Afrikaanse bouwonderneming met Belgische technologie, fungeerde als sponsor. Meganck-Schaillie wonnen het eindklassement bij de ‘2 riderteams Masters’. Derder-Olivier werden tweede. Het Belgisch kwartet besliste om het verdiende prijzengeld van om en bij de 70.000 oude Belgische franken te schenken aan een liefdadigheidsproject ter bestrijding van de armoede in Mpumalanga. En sponsor EBS schonk een woning aan hetzelfde project.
Voor meer info:
www.africycle.co.za
www.180.co.za