Op de gewijde wielergrond van Vlaanderen is het ook goed mountainbiken, zo bleek zaterdag 21 oktober tijdens de Koppenberg Veldtoertocht van de Koppenbergvrienden. De organisatie was voortreffelijk en de 1800 starters troffen fijn weer. Toch een kritiekpunt: volgende keer liever minder asfalt.

De tocht begon met een lusje langs de boorden van de Schelde om de eerste helling van de dag op te zoeken: de Oude Kwaremont. Na deze kuitenbijter, die deels door het veld en deels over de kasseien werd beklommen, ging het naar het Kluisbos op de Kluisberg, waar in 2005 nog het Europees kampioenschap mountainbiken werd verreden. De tracks in dit bos, deels een vaste mountainbikeroute, vormden het hoogtepunt van het prima uitgepijlde parcours.

Na het bos ging het weer terug naar Melden, maar via Ronse. Die lus in de route van 48 kilometer had wat ons betreft er niet in gehoeven, want deze bestond voor het grootste deel uit asfalt. Afsluitend was er natuurlijk nog de beklimming van de Koppenberg, al was deze ‘niet verplicht’. Een broodje worst vormde de afsluiting van een heerlijk Vlaams fietsdagje.