Het grote nieuws op mountainbikegebied is voor 2007 de nieuwe Shimano XTR-onderdelengroep. Al vanaf februari maakt Shimano ons lekker door mondjesmaat nieuws naar buiten te brengen. Gesponsorde wedstrijdrijders hadden al in maart beschikking over prototype-uitvoeringen van de groep. En in juli heeft de pers met productieversie mogen rijden. Fiets trok daarvoor twee dagen naar Wales.

Wat vooral opvalt aan de 2007-XTR-groep is het flitsende uiterlijk. De high-tech-uitstraling is vergelijkbaar met die van… inderdaad SRAM. Het is in ieder geval voor het eerst dat Shimano er niet-functioneel design tegenaan gooit. Het kan geen kwaad, want de meeste mensen reageren zeer positief op het uiterlijk.

Aan schakelkwaliteit is ten opzichte van de huidige XTR-groep niet veel te verbeteren. En dat is ook niet gebeurd. De verbeteringen zitten dan ook vooral in de ergonomie en in het omlaag brengen van het gewicht. Vooral bij Dual Control – de schakelende remgreephendels – is de vooruitgang heel groot. De vorm is dusdanig aangepast dat de hendel eenvoudig te bereiken is en er beter mee te remmen valt.

Ook de Rapidfire Plus schakelhendels zijn verbeterd. Net als met de nieuwe Deore XT-onderdelen (zie Fiets nr. 8 – 2006) kun je de knop voor je wijsvinger nu ook met je duim naar voren duwen. Maar bij XTR krijg je twee klikjes in de hendel, overeenkomend met twee versnellingen tegelijk afschakele, off bij Dual Control met de Low Normal-achterderailleur twee versnellingen opschakelen. Heen en weer schakelen gaat hierdoor een stuk sneller en ook de Rapidfire-gebruiker kan nu het voordeel genieten van meerdere versnellingen afschakelen als hij bovenaan een heuvel weer steil naar beneden duikt. Alhoewel er twisten zijn over de schakelrichting van de Low Normal-achterderailleur blijkt in de praktijk het grote voordeel. Shimano bied je in 2007 in ieder geval de keuze tussen diverse combinaties van schakelaars en derailleurs met twee verschillende schakelrichtingen. Meer XTR-rij-indrukken volgen in Fiets nr. 10 – 2006.