Mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug staat onder druk. Nieuwe toegangsregels die medio 2008 ingevoerd zullen worden betekenen dat mountainbiken binnen het gehele Nationale Park Utrechtse Heuvelrug alleen nog op vaste mountainbikeroutes geoorloofd is. Dat betekent in totaal ongeveer 50 km aan routes (waarvan deels over de verharde weg) in een gebied dat op veel mountainbikers een grote aantrekkingskracht uitoefent. De NTFU/ Singletracks is een burgerinitiatief gestart om deze ontwikkeling te stoppen. Fiets ondersteunt dat initiatief.

Zeker voor MTB-ers uit het westen van het land betekent de Utrechtse Heuvelrug de dichtstbijzijnde mogelijkheid om te kunnen mountainbiken. Ook toertochten zouden in de nieuwe situatie alleen nog op de vaste routes mogen plaatsvinden. Hierdoor wordt de bewegingsvrijheid van MTB-ers fors ingeperkt. Ondanks verschillende pogingen om betrokken te worden bij de besluitvorming over het onderwerp toegangsregels en routestructuren is daar niet of nauwelijks gehoor aan gegeven door de verschillende partijen in het Nationaal Park.

Tijd om een signaal af te geven richting de provinciale politiek. Middels een burgerinitiatief willen we politieke aandacht vragen voor onze zaak en pleiten voor een betere toegankelijkheid,meer recreatieve voorzieningen voor mountainbikers en een betere afstemming en samenwerking tussen gebruikers (MTB-ers) en beheerders en overheden binnen het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Daarvoor zijn 1500 handtekeningen nodig.

Op de site van NTFU/Singletracks vind je meer informatie over dit initiatief en ook de petitie. Deze moet je uitprinten en opsturen als je wilt helpen de routes te redden.

(foto: Ronald Jacobs)