Het European Patent Office in Rijswijk heeft het patent dat Canyon heeft vastgelegd op de zogenaamde Maximus zitbuis, bevestigd. De Cervelo frames R3, R3SL en RS zijn daarmee een overtreding van het Europese patent EP 1737724.

Canyon’s hoofd R&D Michael Kaiser is blij met de uitspraak. "We hebben deze constructie voor het eerst gebruikt in ons CF frame met F10 technologie. Het is een unieke constructie, die 20 procent stijver is."
Cervelo presenteerde tijdens de zitting frames die moesten aantonen dat de constructie al voor het aanvragen van het patent in gebruik was, onder andere van Klein en Gazelle. Dat is deels gehonoreerd door het EPO. Cervelo verwacht dat het patent van Canyon in de toekomst geen stand zal houden, omdat diverse constructeurs frames hebben gemaakt met een dergelijke constructie, voordat Canyon het patent aanvroeg, aldus het Canadees-Nederlandse bedrijf.
Wat de gevolgen zijn van de uitspraak, is nog niet duidelijk. De rechter in Dusseldorf veroordeelde Cervelo in eerste aanleg tot het terugroepen van alle frames die nog niet zijn verkocht. Kaiser: "We denken nog na over vervolgstappen." Canyon en Cervelo zijn het wel eens dat er geen privepersonen de dupe zullen worden van dit patentgeschil.